15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Macolama na poklon Sarajevu: Na mjestu Zvjezdanog puta niknut će podzemna garaža

Dvadeset i drugog jula 2005. godine, u okviru manifestacije Baščaršijske noći, njemački skulptor i likovni umjetnik Helmut Lutz poklonio je Sarajevu skulpturu Zvjezdani put. Bio je to simbol prijateljstva između Sarajeva i njemačkog Friedrichafena, a prije postavljanja u Sarajevu izlagana je diljem Evrope: Skulptura Helmuta Lutza bit će gradska pozornica na kojoj će umjetnici dramom, pjesmom, plesom, obogatiti kulturni život Sarajeva. Ona je poklon Sarajevu – navedeno je tada.

Petnaest godina nakon ove julske noći radnici će po nalogu Općine Centar macolama rastaviti Lutzovu skulpturu. U Hastahani će se graditi poslovni objekat sa podzemnom garažom, piše Žurnal.

Nakon što su Zvjezdani put prekinuli bonsekom, macolama i polugama, općinski “stručnjaci” za demontažu umjetničkih djela, dijelove skulpture ostavili su razbacane na travi. Građani su policiji, koja je uprkos brojnim pozivima odbila doći na lokaciju, označili mjesta zločina – za slučaj da se predomisle i ipak odluče raditi posao za koji ih plaćamo – navedeno je u fb grupi Hastahana Park, u kojoj se okupljaju građani koji su u prethodnom periodu pokušali sačuvati park od uništenja.
Pokušali su dobiti i općinsku inspekciju, navode, ali im je poručeno da će na teren izaći “kad budu imali vremena”.

- OGLAS -
  
UNAPRIJED DOGOVORENA PRODAJA

Između ova dva datuma stoji nekoliko važnih odluka Općine Centar.
Zemljište je, iako kupljeno prije više od 15 godina, zvanično uknjiženo na Općinu Centar tek u oktobru 2015. godine.

Upravno vijeće Centralne banke BiH u julu 2018. godine donosi odluku o kupovini zemljišta za izgradnju poslovnog prostora a planirani iznos je 4,5 miliona KM.

U aprilu 2019. Općina Centar utvrdila je Nacrt odluke o izmjeni i dopuni Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor – lokalitet Hastahana. Rješenje koje je tada predstavila Općina Centar prikazuje kako će rekonstruisani park imati 90 posto zelenih površina a tek 10 posto će zauzimati stambeno-poslovni objekat.

U novembru 2019. Općina Centar donosi odluku da zemljište i park Hastahana proda Centralnoj banci BiH po cijeni od 2.167 M po kvadratu. Ukupan iznos: 4,7 miliona KM.

O tome da će ovaj lokalitet biti prodat upravo CBBiH pisali smo i prije zvanične odluke, kao i naporima i borbi članova mjesne zajednice za očuvanje Hastahane.

MIŠLJENJE KOMISIJE

U martu ove godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je mišljenje o planiranim radovima u Hastahani – navode u grupi Hastahana Park.
Gradska ambijentalna cjelina nalazi se na privremenoj listi nacionalnih spomenika te uživa zaštitu u skladu sa Zakonom o provođenju odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Komisija je pokrenula postupak proglašenja istorijskog urbanog pejzaža Sarajevo u čije granice obuhvata ulazi i Hastahana, te su sve relevantne institucije obaviještene o tome. Prostor Hastahane, iako nisu očuvani objekti vojne bolnice, predstavlja vrlo važan segment gradske ambijentalne cjeline.

Upotrebu ovog lokaliteta potrebno je odrediti kvalitetnim projektom i nakon provedenih arheoloških istraživanja – da se iščitati iz mišljenja Komisije:

-Odluka o proglašenju historijskog urbanog pejzaža Sarajevo biće završena do septembra 2020. godine, a do tada bi se sve strane morale suzdržati od bilo kojih radnji koje mogu oštetiti ovaj lokalitet – navodi Komisija.

No ni volja građana, i članova mjesne zajednice, ni mišljenje Komisije nisu ništa značile za Općinu Centar i načelnika Nedžada Ajnadžića, koji se ovih dana, a o čemu ćemo naknadno pisati, priprema za nove građevinske poduhvate prodajom novih parcela na Marijin Dvoru.

Paralelno sa nepoštivanjem volje ove mjesne zajednice, i uništavanjem spomenika kulutre, zanimljivo je da je Općina Centar upravo mjesnu zajednicu Marijin Dvor proglasila jednom od tri “najbolje mjesne zajednice” u Općini Centar.

Da, ukoliko niste znali: Općina Centar Sarajevo, najvažnija sarajevska općina, tradicionalno već godinama organizuje izbor najbolje mjesne zajednice (pa ko kaže da načelnik nema smisla za kulturu?!).

Prestižnu nagradu na ovogodišnjem takmičenju dobile su tri mjesne zajednice: Nahorevo, Marijin Dvor i Breka, a dodijeljene su im i plakete i novčane nagrade u iznosima od 5, 3 i 2 hiljade KM.

Nagradu za MZ Marijin Dvor preuzeo je predsjednik Savjeta ove MZ Zvonimir Bošnjak.
Da li se načelnik Ajnadžić na ovaj način pokušao barem malo opravdati za urbicid koji, čini se, počinje u Hastahani? I da li je bilo previše očekivati od MZ Marijin Dvor da nagradu ljubazno odbije, s obzirom na to da je njihovo mišljenje u vezi sa Hastahanom u prošlosti potpuno ignorisano?
U trenutku dok su nagradu primali, nalog za demontažu spomenika vjerovatno je već bio i napisan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA