6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Krivić: Šta će biti sa školama u KS

Kanton Sarajevo i danas bilježi trocifreni broj zaraženih koronavirusom, a u BiH je oboren još jedan crni rekord – imamo najviše zaraženih od početka pandemije, čak 718. Ovi podaci izazivaju veliki zabrinutost roditelja čija djeca pohađaju nastavu.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić za Raport kaže kako u ovom trenutku oko 30 učenika i 40 nastavnika osnovnih i srednjih škola ima potvrđen koronavirus, s tim da se čekaju rezultati određenog broja testiranih.

Kontinuitet nastave

Također, Krivić je potvrdio da je veći broj učenika u samoizolaciju, naglasivši da je većina bila u kontaktu sa zaraženim članovima porodica te da riziku vjerovatno nisu bili izloženi u školama.

Na pitanje da li se razmatra promjena u modelu organizacije nastave u KS, Krivić kaže kako su on lično i kolege iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade u kontaktu sa odgovornima iz Zavoda za javno zdravstvo KS i Kriznog štaba, te da se situacija prati svakodnevno.

- OGLAS -

„Ako govorimo o mogućnosti zatvaranja škola, to je odluka koja se eventualno može donijeti na osnovu mišljenja struke. Možemo očekivati da će u slučaju donošenja takve odluke Ministarstvo postupiti ekspresno, kvalitetno, dosljedno i odgovorno te osigurati kontinuitet nastave“, ističe Krivić.

 Dodaje da se nastava u Kantonu Sarajevo realizira po kombinovanom modelu kao i do sada.

„Takav model je i osmišljen ukoliko dođemo u ovakvu situaciju da broj zaraženih svakodnevno raste. Dakle, roditelji imaju mogućnost izbora da dijete pohađa nastavu online, uvijek mogu dijete koje ide u školu vratiti na online sistem, časovi su skraćeni, zadržavanje djece u školama je minimalno… Poduzeli smo mjere da se grupa od 15 učenika ne može sresti u zgradi škole sa drugom takvom grupom. Dakle, imamo epidemiološke mjere i direktori škola ih striktno provode“, govori Krivić.

Napominje da je obaveza Ministarstva na čijem je čelu osiguravanje kontinuiteta nastave, koji je moguć ukoliko se poštuju epidemiološke mjere koje su na snazi.

Veći broj vozila gradskog prijevoza

Gradski prijevoz je još jedan problem kojeg iznose roditelji, jer se u jutarnjim špicama bilježe velike gužve.

„Organizacija gradskog prijevoza nije u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, ali apelovao sam na Ministarstvo saobraćaja KS da se poveća frekvencija vozila. Obećali su da će to uraditi i dobili smo informaciju da u jutarnjim satima saobraća veći broj tramvaja. Mi smo donijeli odluku da nastava u školama počinje u različito vrijeme – od 7,30, 8, 8,30 sati, kako sva djeca ne bi bila u vozilima gradskog saobraćaja u isto vrijeme, govori Krivić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA