Vijesti
Ponovo dozvoljene posjete pacijentima u bolničkim ustanovama Kantona Sarajevo "Krizni štab Kantona Sarajevo nastavlja kontinuirano pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom donositi nove mjere", saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.
#

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici dozvolio posjete pacijentima hospitaliziranim u bolničkim ustanovama Kantona Sarajevo, ali uz poštivanje mjera zaštite koje su još na snazi.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, takva odluka je donesena zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije. Međutim, s obzirom na period, kako su naveli, pojačanih respiratornih infekcija, data je preporuka menadžmentima ovih zdravstvenih ustanova da, u skladu sa svojim pravilnicima o uslovima i načinu primjene mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, odrede nivo, učestalost i način provedbe posjeta.

Ukupan broj prijavljenih zaraženih korona virusom sa sedmičnom analizom do 19. decembra iznosio je jedan. Dnevni broj zaraženih u proteklih sedam dana iznosio je četiri. U protekla 24 sata, od korona virusa oporavile su se četiri osobe. Trenutno je hospitalizirano deset osoba.

Na punktovima za vakcinaciju u svim organizacionim jedinicama domova zdravlja Kantona Sarajevo na raspolaganju su doze vakcina protiv korona virusa proizvođača Pfizer/BioNTech, Moderna, Sinopharm i Sinovac. Doze proizvođača Moderna Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 na raspolaganju su isključivo za vakcinaciju booster dozom onih koji su prethodno vakcinisani protiv korona virusa.

"Krizni štab Kantona Sarajevo nastavlja kontinuirano pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom donositi nove mjere", saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.