Vijesti
Portugal traži negativan test na koronavirus od putnika iz Kine "Razmatra se mogućnost da nekoliko putnika na letovima iz Kine u subotu budu podvrgnuti posebnom testu ”kojim se nastoje otkriti nove varijante virusa, kako bi se adekvatno procijenila epidemiološka situacija.”
#

Portugal će od putnika na aerodromima koji stignu iz Kine zahtijevati negativan test na koronavirus, ne stariji od dva dana u odnosu na datum putovanja, rekao je u petak ministar zdravstva, čime slijedi odluke pojedinih drugih država o uvođenju sličnih ograničenja.

 Spomenute mjere stupaju na snagu u nedjelju u ponoć, a ”avioprijevoznici odgovorni su za pridržavanje istih prilikom ukrcavanja putnika”, stoji u izjavi ministra.

Osim toga, razmatra se mogućnost da nekoliko putnika na letovima iz Kine u subotu budu podvrgnuti posebnom testu ”kojim se nastoje otkriti nove varijante virusa, kako bi se adekvatno procijenila epidemiološka situacija”, dodaje se u izjavi.

Vlade širom svijeta već su uvele ili razmišljaju o uvođenju sličnih pravila što se tiče putnika koji dolaze iz Kine, gdje je zabilježen značajan porast broja zaraženih koronavirusom nakon ublažavanja strogih epidemioloških pravila u toj zemlji. Kina je do sada odbacila kritike na račun službene statistike koju objavljuje o slučajevima koronavirusa.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.