20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Magazinović: Nužno nastaviti raditi na reformama na svim nivoima vlasti

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Saša Magazinović uputio je inicijativu o pokretanju rasprave o mišljenju Evropske komisije koje je dostavljeno našoj zemlji, te o realizaciji 14 preporuka ovog dokumenta.

– Mišljenje Evropske komisije koje je dostavljeno predstavlja nacrt potrebnih reformi na kojima moramo raditi za ispunjenje uslova za pristup Evropskoj uniji. Želimo vidjeti konkretne korake na realizaciji svih 14 preporuka koje su vlasti dobile od Evropske komisije. Ako nam je ulazak u EU zaista cilj, ovaj dokument zavređuje mnogo veću pažnju nego što je dobio od aktuelne vlasti. On predstavlja nepristrasan i objektivan stav o trenutnom stanju u državi i jasan putokaz šta moramo mijenjati i čime se moramo baviti – izjavio je Magazinović.

Napominje da je Bosna i Hercegovina čvrsto opredijeljena za evroatlanske integracije, te da je nužno nastaviti raditi na reformama na svim nivoima vlasti, radi što ubrzanijeg pristupa članstvu u Evropskoj uniji.

- OGLAS -

Istovremeno, smatra da ignorisanje i nepostupanje po osnovu svih 14 preporuka Evropske komisije predstavlja najočitiju blokadu evropskog puta BiH.

– Bosna i Hercegovina se mora pokazati kao kredibilan partner ukoliko želi postati dijelom evropske porodice. Nepostupanje ili presporo postupanje po preporukama šalje sliku naše nezainteresovanosti da postanemo dijelom EU. Zato tražimo da se o Mišljenju Evropske komisije i djelovanju po osnovu preporuka iz ovog dokumetna organizuje rasprava najvišeg zakonodavnog organa naše države – poručio je Magazinović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA