1 C
Sarajevo
19.04.2024

WHO dobio pristup Wuhanu. Provest će istragu o porijeklu koronavirusa

Službeni Peking nije bio otvoren za neovisnu istragu, ali su višemjesečni napori i pregovori WHO-u ipak urodili plodom i dobit će pristup gradu za kojeg se smatra da je epicentar pandemije, prenosi BBC.

Vjeruje se da je virus do ljudi dospio na jednoj vuhanskoj tržnici gdje se prodaju životinje. No potraga za izvorom zaraze dovela je do tenzija, pogotovo je u tome bio aktivan SAD. Trumpova administracija optužila je Kinu da je pokušala sakriti tragove o koronavirusu i početku pandemije.

Koji će biti cilj istrage

Biolog iz tima naučnika koji putuje u Wuhan rekao je Associated Pressu da WHO ne provodi istragu da bi nekoga krivio, već da žele spriječiti buduće izvore zaraze.

- OGLAS -

“Stvarno se ne radi o tome da se traži država koju će se okriviti”, rekao je Fabian Leendertz s njemačkog Instituta Robert Koch.

“Radi se o tome da želimo razumjeti šta se dogodilo i vidjeti ako, iz podataka koje prikupimo, možemo smanjiti rizik u budućnosti“.

Dr. Leendertz kaže da je cilj otkriti kad je virus krenuo kružiti među ljudima te je li ili nije krenuo iz Wuhana. Očekuje se da će istraga potrajati četiri do pet sedmica, dodao je.

Gdje je i kada virus prvi put otkriven

Dosad se zna da je virus najranije pronađen na tzv. “mokrim tržnicama” u Wuhanu, u provinciji Hubei te se vjeruje da je od tamo prešao sa životinja na ljude. No stručnjaci sada vjeruju da je tamo njegova prisutnost možda samo bila izraženija nego u ostalim dijelovima svijeta.

Istraživanja pokazuju da koronavirusi, koji mogu zaraziti ljude, možda već decenijama neotkriveni kruže u šišmišima.

Prošlog decembra, kineski ljekar u centralnoj bolnici Wuhana, Li Wenliang, pokušao je upozoriti svoje kolege o mogućoj pojavi nove bolesti. No policija mu je rekla da “prestane lažno komentirati”, a onda je i nad njim provedena istraga o “širenju glasina”.

Li je umro u fevruaru nakon što se zarazio koronom dok je liječio pacijente u Wuhanu. U aprilu su se pojavile sumnje i navodi da je virus mogao procuriti iz laboratorija u Wuhanu.

Hoće li pristup Wuhanu dati odgovore? Odgovor na to pitanje pokušala je dati BBC-jeva zdravstvena dopisnica Naomi Grimley. Ona kaže da je pitanje neovisne istrage o porijeklu virusa upleteno u međunarodnu geopolitiku i redove oko WHO-a.

Ovo će se putovanje, kad se to dogodi, vjerovatno fokusirati na temeljna biološka pitanja: je li virus izvorno došao od šišmiša? Je li postojao “srednji domaćin” koji je šišmiše povezivao s ljudima? I jesu li Wuhan mokra tržišta bila središte početnog izbijanja?, piše Grimley.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA