10 C
Sarajevo
19.04.2024

Upozorenje: Obilne padavine moguće u Tuzlanskom kantonu

Tuzla i Tuzlanski kanton danas na trasi olujnih sistema, moguće obilnije padavine

Nivo 3: izraženiji pljuskovi i grmljavina na sjeveru Bosne (Posavina, Tuzlanski kanton, sjeverni dio Zeničko-dobojskog kantona), dijelovi Slavonije i Baranje, moguća i nevremena. Nivo 4: Jadran, gdje može biti izraženijih neverina.

Sistem NOTHAS (Spiridonov, Ćurić, Sladić, Jakimovski) danas daje nivo 3 za veći dio Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Atmosfera je i danas vrlo nestabilna. Sinoptički gledano, na visini premješta se dolina iz srednje Europe u zapadnom strujanju s kojom pristiže dosta vlage. U prizemlju vidljiva je prostrana linija nestabilnosti u polju sniženog atmosferskog pritiska. Prema kraju dana približavanjem doline našim područjima, strujanje će se promijeniti na zapadno i sjeverozapadno s kojim će po visini curiti malo svježiji zrak. Današnji razvoji vertikalne oblačnosti koji se obrazuju iz zasebnih cjelina u veće, rasprostranjenije, dobro organizovane sisteme su vrlo vjerovatni. U većem dijelu zemlje prognoziraju se pljuskovi i grmljavina poslijepodne.

Lokalno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne (Posavina, Tuzlanski kanton i sjever Zeničko-dobojskog kantona) moguće su i izraženije padavine koje mogu uzrokovati i bujične poplave. Ne isključuje se zbog brojnih visokih parametara nestabilnosti stoga i mogućnost grmljavinskog nevremena praćeno jakim vjetrom i gradom

  / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA