15 C
Sarajevo
28.03.2024

Vlada FBiH će tražiti otvaranje granica za sve strane turiste

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozdravilo je odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je od Vijeća ministara zatražilo otvaranje granica za državljane Kine, Rusije, SAD-a i Turske.

Također, na današnjoj je sjednici i Federalna vlada usvojila inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma prema kojoj će i Vlada FBiH zatražiti od Vijeća ministara BiH da otvori granice za sve strane turiste.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo odavno upozorava koliko je značajno otvaranje granice za ulazak građana Turske, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja istoka u BiH u smislu spašavanja turističke sezone i pomoći turističkom sektoru.

- OGLAS -

– Od Turske i drugih država možemo naučiti mnogo o tome kako se pomoću skenera kontroliraju turisti na aerodromima prilikom dolaska, pa je gotovo nemoguće da vam dođe zaražena osoba. Onaj ko ima povišenu temperaturu diskretno bude pozvan i testiran. To isto možemo raditi i mi na našim aerodromima – upozoravala je Đapo.

Ministrica smatra da Vijeće ministara BiH treba da nakon otvaranja granice, propiše i uvjete ulaska u BiH u smislu da gosti dostave negativan test na koronavirus ili na neki drugi način.

Za sada, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja Šengenskog područja i to uz negativan PCR test. U BiH mogu i državljani Srbije, te Crne Gore bez potrebnog testa, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA