11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Najljepša sportska priča nastavljena u Orašju, Srebreniku i Velikoj Kladuši

U okviru ovogodišnje BH Telecom Sportske igre mladih Turneje radosti bit će organiziran niz sportsko-zabavnih aktivnosti za djevojčice i dječake širom Bosne i Hercegovine, kroz koje će Igre proslaviti svoj deseti rođendan. Aktivnosti će biti organizirane u 42 bh. grada, a pravo učešća na ovogodišnjim takmičenjima imaju dječaci i djevojčice 2005. godište i mlađi.

Mališani iz Orašja su se imali priliku takmičiti u malom nogometu, odbojci i odbojci na pijesku. Dječaci iz nogometnog kluba SK Atletico 1919 osvojili su prva mjesta u obje takmičarske kategorije – 2005. godište i mlađi i 2009. godište i mlađi, te time potvrdili potpunu dominaciju u ovom posavskom gradu.

„Osvojili smo prvo mjesto na Coca-Cola Cupu u Orašju i mnogo se radujemo polufinalnom turniru. Nadamo se da ćemo i tamo biti jednako uspješni, te izboriti plasman na Veliko finale u Sarajevo“, rekao je Antonio Leovac, kapiten ekipe SK Atletico 1919.

- OGLAS -

Za razliku od dječaka, djevojčice su u Orašju pokazale veliko interesovanje za takmičenja u odbojci i odbojci na pijesku. BH Telecom Cup u odbojci na pijesku osvojila je domaća ekipa „Vincetić-Knežević“, koja je izborila plasman na Veliko finale u Sarajevo. U vrlo neizvjesnoj finalnoj utakmici Plazma Cupa u odbojci, ekipa ŽOK „Crvena zvijezda“ iz Obudovca savladala je domaću ekipu ŽOK „Orašje“.

Kao i prethodnih godina, mališane na terenima, osim takmičenja, očekuju i edukativne radionice, koje Igre organiziraju u saradnji sa svojim partnerima. S ciljem učenja o toleranciji, poštivanju različitosti i fair playu, Igre i ove godine, uz finansijsku podršku USAID-a, realiziraju projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“.

Nakon Orašja, takmičenja Igara održana su u Srebreniku, gdje su se dječaci i djevojčice takmičili u malom nogometu i košarci. Prvo mjesto na Coca-Cola Cupu, takmičenju u malom nogometu za 2005. godište i mlađe, osvojila je ekipa „Gradina“, koja će na polufinalnom turniru u Tuzli pokušati izboriti plasman na Veliko finale. Ovogodišnji predstavnici Srebrenika u košarci su ekipe „Pokemoni“, u muškoj konkurenciji, i „Leptirice“ u ženskoj konkurenciji.

„Ove godine prvi put učestvujemo na Igrama i sretne smo što smo osvojile Kinder Joy of moving Cup u košarci. Bilo bi odlično, ukoliko bismo na polufinalnom turniru uspjele izboriti i odlazak na finale u Sarajevo“, kazala je kapitenka ekipe „Leptirice“, Lejna Bašić.

U Velikoj Kladuši su održana takmičenja u malom nogometu i to u obje starosne kategorije. Veće interesovanje u ovom gradu vladalo je za malonogometno takmičenje u kategoriji 2009. godište i mlađi. Predstavnici ovog grada na polufinalnom turniru u Bihaću bit će malonogometaši iz ekipe „ONŠ Kladuša 2008“, koji su u finalnoj utakmici bili bolji od dječaka iz ekipe „Mladost-Behar“.

„Mnogo smo sretni zbog osvajanja prvog mjesta na Poli Cupu u našem gradu i već sada jedva čekamo turnir u Bihaću. Ako budemo igrali kao danas, možemo se plasirati i na finale u Sarajevo“, izjavio je Vedad Pehlić, predstavnik ekipe „ONŠ Kladuša 2008“.

Osim što su se takmičili, mališani su u ova tri grada učili i o važnosti očuvanja životne sredine, i to kroz kampanju „Budi zakon, reci NE“, koju Igre implementiraju u saradnji sa Fondom za okoliš FBiH.

U narednim danima, domaćini Igara bit će Sanski Most, Ključ, Tuzla i Gradačac. Sve ovogodišnje aktivnosti Plazma Sportske igre mladih realiziraju uz prethodnu saglasnost nadležnih institucija, te uz poštivanje svih propisanih mjera i preporuka. Prijavni obrazac, kao i sve informacije o načinu provođenja ovogodišnjih takmičenja svi zainteresirani mogu pronaći na stranici www.igremladih.ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA