11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Zapis o ekonomskom patriotizmu jednog ambasadora: Prođoh Bosnom kroz gradove (FOTO)

U mojoj Bosni i Hercegovini postoje neispričane pozitivne priče, postoje dobri ljudi, ističe Nedim Makarević

Od ogromne mase ambasadora, konzula, sekretara, prvih savjetnika i ostalih konzularnih radnika i pomoćnika u 56 diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine u svijetu, u koje je uračunato šest konzulata i jedan kulturni centar, plus 40 nerezidentnih, te šest stalnih diplomatskih misija, da je neko od njih živ prije nego rodni list i dokument CIPS – potvrdiće Facebook.

Živimo “u budućnosti” u kojoj se živim bićem smatra samo onaj ko ima privatni profil na Facebooku, Instagramu, Twitteru ili barem Linkedinu. I da ne pominjemo aplikacije poput Messengera, WhatsAppa, Vibera, Skype… bez kojih je nezamislivo “skrolanje” mobitelom po feedu uz jutarnju kaficu.

U tom smislu, barem za  bosanskohercegovačku javnost, veoma prisutan je Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj. Makarević je u proteklih 50 dana, treba to naglasiti, nesebično napravio svojevrsni put oko Bosne i podijelio ga sa svojim brojnim pratiocima i prijateljima na Facebooku. Istovremeno, skoro na dnevnoj osnovi bio je prisutan u javnim i privatnim elektronskim emiterima i portalskoj mašineriji.

- OGLAS -

Nakon povratka u zemlju fjordova i aurore borealis, napisao je:

“Dragi zemljaci, evo vratio sam se nazad. Nakon nešto više od šest sedmica, nakon pređenih preko 3.000 km po Bosni i Hercegovini, nakon što sam posjetio preko 40 gradova, sela, naselja, mjesta i mnogo više institucija, firmi, asocijacija, klubova… Ova moja turneja je bila isplanirana i imala svoj konkretan cilj, a to je da se pokaže da na svakom kvadratnom mjestu Bosne i Hercegovine postoje dobri ljudi, dobre priče, veliki potencijal, veliki kvalitet, velika volja da nam bude bolje… i bit će nam bolje, samo nam treba više optimizma i manje destruktivnih priča destruktivnih ljudi… sve najbolje želim”.

Makarevićev Facebook profil je posljednja dva mjeseca tako postao turistički bedeker izrazitih destinacija iz klasične agencijske ponude koje je odabrao da posjeti, s druge strane, njegove inicijative za širenje mreže prijateljstva među sunarodnjacima. Najmanje je u njegovom putu oko Bosne bilo turističkog hedonizma, a najviše, po sopstvenim riječima, upoznavanja razvojnih potencijala lokalnih zajednica i sektora privrede i industrije. Uostalom, bh. ambasador u Oslu, koji se također bavio privatnim biznisom, često ističe segment ekonomske diplomatije kao izuzetno značajan dio bilateralne saradnje dvije države.

Sarajevo, Potočari, Kušlat, teka Hana, Jusuf iz Kozarca

Turističko-poslovni boravak u BiH ambasador Makarević počeo je 1. decembra prošle godine na Poslovnoj asocijaciji Norveška – Bosna i Hercegovina u biranom društvu ambasadora Norveške u BiH Olava Reinertsena, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića. Oba ambasadora složila su se da poslovno umrežavanje u četiri sektora: zelena energija, informacijske tehnologije, turizam i mašinska industrija mogu riješiti i problem tzv. odliva mozgova.

Moja BiH / 

Ponekad obraduje i pokoja dobra vijest u ovom sveopštem ludilu. BiH ima mnogo potencijala i resursa, kako ljudskih tako i prirodnih, koje je Norveška odavno osjetila i prepoznala. Ovakva asocijacija pruža bezgranične mogućnosti, naročito imajući u vidu cijelu našu populaciju koja Norvešku već odavno naziva svojom drugom domovinom, kao i dio onih (nas) koji smo pokupili dragocjeno iskustvo, izgradili karijeru i odlučili se vratiti kako bismo pomogli našoj državi, pa i regionu, da prošire vidike i otvore oči, zahvalila je na ambasadorovom profilu Selma Mačkić.

Moja BiH / 

Trećeg decembra ambasador je na Memorijalnom centru Potočari, poklanja se žrtvama genocida i zapisuje na svojoj stranici: “Tamo gdje zastaje dah… mrtva, duboka tišina spušta se do kostiju”.

Moja BiH / 

Istog dana u Srebrenici posjećuje firmu Hajrudina Mahmutovića, komšije iz Doboja, koji se bavi površinskom eksploatacijom granita/dacita, arhitektonskog kamena za enterijere i eksterijere i komentira: “Idu nova radna mjesta”. Potom i čuvenu džamiju na špicastoj stijeni Kušlat u zvorničkom naselju Pahljevići kod Drinjače, koja je duže od 500 godina svjedok i čuvar duhovnosti bošnjačkog naroda uz Drinu. O kojoj su pisali Ćelebija i Andrić. Uz videozapis ambasador ovu lokaciju naziva mjestom mistike.

Dan kasnije u Doboju, gdje je Makarević i rođen, fotografija u frizerskom salonu svog rođaka Muhameda Makarevića. Osim kao stručnjak za informacione sisteme i sigurnost informacija, te muzikofil, ambasador podsjeća i da voli fotografiju – na zidu rođakovog frizeraja je prizor crvenog ljetnog neba iznad Nord-Stranda, fjorda u blizini Osla. U Doboju je i Nedimova tetka Hana, “tek” joj je 95, izuzetne fizičke i mentalne vitalnosti, svom Nedimu je napravila kahvu, a susret je ovjekovječen fotografijom i ambasadorovom “ljutnjom” što mu nije dozvolila da joj napravi kahvu, jer “mogu ja sama”. Pa susret sa školskim drugom Zlatkom Hasanovićem, prvi nakon 25 godina, a kao “vrli pitac”, Makarević se prisjetio okusa dobojskih pita “na vagu”.

Moja BiH / 

Šesti je dan decembra i evo nas u Tešnju.

– Povod je bio predstavljanje novog projekta saradnje između domaćih privrednika i bh. iseljenika u Norveškoj, prije svega općinskom načelniku (Suad Huskić), ali i tešanjskim privrednicima, pojasnio je ambasador.

Moja BiH / 

Dva dana kasnije u Banjoj Luci susret sa urednikom portala Buka Aleksandrom Trifunovićem, a sutradan u Kozarcu ambasadorova norveška veza farmer Jusuf Arifagić.

– “Porodilište” i njegovanje mlade telad na farmi Arifagić u Kozarcu. Podržimo naše povratnike na svoja ognjišta u BiH. U posjeti Jusufu Arifagiću – čovjeku, bivšem logorašu, borcu, povratniku i privatniku. Najveći proizvođač mlijeka u manjem bh. entitetu, preko 1.300 grla. Svaka čast! Primjer kako se treba raditi i graditi BiH, poručio je ambasador BiH u Norveškoj.
 

Moja BiH / 

Gradonačelnik Boris, Boško iz Sloge, presnac, Nagib iz Frankfurta “am Majn”, Stojan iz Lučke kapetanije

U rodnom Doboju, gradu jednog Izeta Sarajlića, Silvane Armenulić, košarkaša Nenada Markovića, ambasador Makarević svakako ne propušta da se susretne sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem kome zahvaljuje na ugodnom i konstruktivnom razgovoru; u “slobodnom programu” tog 10. decembra je sa trenerima Karate kluba Sloga Nenadom Gojkovićem i Boškom Sušićem i to nakon 30 godina. U ovom klubu je dogurao do plavog, a u Njemačkoj je zaradio i crni pojas.

– Odlični su ti treninzi bili, koristilo mi je to mnogo puta u životu, kako mentalno tako i fizički… Sjećam se jednom kada me čovjek na takmičenju udario ispod pojasa, izbio mi vazduh, a ja se previjao od bolova… priskače Boško i promrmlja: “Hajd’ diž’ se, ima ženskog svijeta, sramota”. Upitah ga kako sada ove mlađe generacije? “Kao pamuk.”

Moja BiH / 

Naravno, mora se i nešto “pregristi”, a ambasador se osjeća  kao kod kuće”u dobojskom Intermezzu, gdje umjesto leskovačke mućkalice, ćufti u paradajz-sosu ili karabataka bira presnac pitu, onu sa sirom, kajmakom, jajima itd.

Zavidovići, 11. decembar. Nedim Makarević je u firmi Tisakomerc dugogodišnjeg prijatelja Nagiba Mujkića sa kojim je godinama radio u Frankfurtu.

– Mnogo se toga uradilo, mnogo toga se proživjelo i doživjelo. Pored privrednog aspekta, radili smo jako i uporno sa našom dijasporom na humanitarnim projektima, posebno se angažirali u IZ Njemačke. Ponosan sam kada vidim kakvu firmu svjetskih razmjera je moj Nagib Mujkić uspio postaviti na noge. Puno sreće u daljnjem radu, poručio je ambasador. A nakon džuma-namaza u zavidovićkoj džamiji, fotografija sa Izetom efendijom Čamdžićem, jednim od najcjenjenijih islamskih duhovnika i vjerskih motivatora, sa ahbabom Nagibom i hadžijom Ismetom i selam, čaršijo, “na sve čet'ri strane svijeta”.

Sutradan je ambasador u gradu na Bregavi, drevnom Stocu, ilirskom Daorsonu, postojbini Šubića i Kosača, tu gdje je povijesna Radimlja, nekropola stećaka i grob židovskog rabina Moše Danona, gradu Maka Dizdara i Alije Isakovića, pa Mostar, njegov Stari i stihovi: “Ja ću biti sijed, ja ću biti star, ali bit će vječno mlad moj Mostar”, fotka u hotelu Bristol sa Tanjom Miljkom i koliko nenadani, toliko dragi pokloni.
 

Moja BiH / 

Ambasador je potom u Neumu, našem jedinom izlazu na more ne na odmoru nego u radnom boravku neumskom akvatoriju.

– U posjeti našoj Lučkoj kapetaniji sa kapetanom S. Šutalom. Imamo projekte sa Norveškom koji mnogo obećavaju, objavio je Makarević 13. decembra.

Nije otkrio tajnu, ali autor teksta je načuo i to bi moglo biti itekako značajno za jedinu morsku kapetaniju države koja izlazi na more, a nije pomorska zemlja. O tom – potom. I na hajr.

Dan kasnije, 14. decembra, Nedim Makarević je u Kardiološkom centru MIB u Tuzli na stručnom pregledu i posjeti prijateljima.

– Vrhunski stručnjaci, vrhunski kvalitet. Hvala prof. dr. Emiru Mujanoviću, a pogotovo mom prijatelju koga nisam godinama vidio, prof. dr. Elmiru Jahiću. Također hvala dr. Bergslandu na inicijativi i svim ostalim norveškim prijateljima koji su pomogli. Doktori mi kažu: “Boga mi, trebaš se pripaziti”, ostavlja Facebook zapis ambasador.
 

Moja BiH / 

Jaran Gigi, Žepče, Bihać, Bužim, Sanski Most, Bosanski Petrovac

Istog dana posjeta BIT centru Tuzla, središtu razvoja kompanija iz polja informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT). Makarević sa domaćinima razgovara o aktivnostima i planovima BIT centra, važnosti IKT industrije, ali i malih i srednjih poduzeća za ekonomiju zemlje.

Dirljiv susret sa Hatidžom Begić i njenim kćerkama Eminom i Melihom. Porodica je to ambasadorovog prerano preminulog prijatelja, hirurga dr. Mehmeda Begića.

U Brčkom 16. decembra ambasador Makarević razgovara u Skupštini distrikta sa Esedom Kadrićem i na svom profilu ga najavljuje sa “a za koji dan, ako Bog da, gradonačelnikom Brčko distrikta BiH”.

Makarevićevi nekadašnji karate drugovi na prijemu u KK Sloga uručuju mu klupsku majicu, on im zahvaljuju na dočeku i pažnji.

Na ambasadorovom profilu 17. decembra uz fotografiju objavljeno je:

– Sa svojim jaranom iz djetinjstva Igorom Vukojevićem Gigijem, sa kojim sam po prvi put stao na binu, zavolio muziku, bio skupa sa njim u bendu, išao u školu, tukao se, svađao, mirio, iskreno družio. Susret nakon mnogo godina. Vrhunski muzičar i vrhunski umjetnik! Ovdje smo u njegovom studiju u Doboju, gdje smo nekada vježbali satima i satima…

Moja BiH / 

Osamnaestog decembra ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević je u službenoj posjeti Žepču, gdje razgovara sa općinskim načelnikom Matom Zovkom i predsjedavajućim OV-a Muhamedom Jusufovićem. Sastanku prisustvuje i vlasnik preduzeća Kamin Studio Mladen Cvitanović. Tema sastanka – privredna saradnja i razvoj općine. U Žepču posluje norveška tvrtka Eagle technology d. o. o. Žepče. Vlasnik poduzeća Kamin Studio je nakon 53 godine života i rada u Norveškoj otvorio tvrtku u Žepču, a u budućnosti je cilj još više unaprijediti ovaj vid saradnje i prezentirati općinu Žepče kao pristupačnu sredinu, povoljnu za poslovno ulaganje i nove investitore iz spomenute zemlje. Slijedi posjeta firmama Badnjar i Eagle Technology, gdje razgovara sa vlasnikom Ivom Klarićem.

Moja BiH / 

– Primjer i urnek kako treba. Čovjek bio godinama u Norveškoj, studirao i vratio se u svoje Žepče da otvori radna mjesta… otvorio ih i otvarat će. Norveška tehnologija i domaća pamet – pobjednička kombinacija, napisao je na Facebook profilu ambasador Makarević.

Odatle sam odakle mi je žena. Sve da i nije htio, morao je, iz milion lijepih razloga i motiva ambasador Makarević stići do Krajine. U Bihaću susret sa  doc. dr. Irfanom Hošićem sa Tehničkog fakulteta i najava izložbe. Hošić je doktorirao na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Facebook bilježi ambasadorovu posjetu prekrasnom Kostelskom buku na putu prema Cazinu i Bosanskoj Krupi i jedinom bh. zamku u neogotičkom stilu, onom na Ostrošcu iznad Une čiji vlasnik je bio Lothar von Berks, austrougarski vitez malteškog reda, oko kojeg su zidine Starog grada Ostrošca kojim su kroz povijest hodili hrvatski plemići i knezovi, bosanske age i begovi, grofovi i aristokrate, umjetničke duše, a u njemu je boravio čak i Josip Broz.

Moja BiH / 

Devetnaestog decembra ambasador Makarević se u viteškom Bužimu susreće sa, kako zapisuje na svom profilu, mladim i perspektivnim načelnikom Općine Bužim Mersudinom Nanićem.

Prije susreta sa mladim Nanićem, dova za heroja i generala i legendarnog komandanta 505. bužimske viteške brigade Izeta Nanića.

Sutradan sa prijateljem, Cazinjaninom Irfanom Samardžićem Nedim Makarević se druži sa sanskim lovcima, hvali kafu i kolače u kafeu Zrno kod Alena Šabanovića. Dan kasnije je u Bosanskom Petrovcu, gradu Skendera Kulenovića i Jovana Bijelića sa novim općinskim načelnikom Mahmutom Jukićem. Pokret prema srednjoj Bosni, Veliko Plivsko jezero, Donji Vakuf, a  23. decembra službena fotografija u Ministarstvu vanjskih poslova BiH u Sarajevu sa šeficom, ministricom Biserom Turković.

Moja BiH / 

Potom susret sa dugogodišnjim prijateljem Samirom Mustafićem, direktorom ASA banke, posjeta Muzeju “Alija Izetbegović”

Dvadeset sedmog decembra zapisuje na svom Facebook profilu uz fotografiju:

“Sa komšijom, jaranom i nadasve vrhunskim poduzetnikom Hajrudinom Ahmetlićem (HIFA)”.

Mirza iz Visokog, Vedad iz Breze, Đemal iz Olova, Žera i allstarke

Prvi dan 2021. godine je radni. Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj dr. Nedim Makarević i predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore Admir Lisica susreli su se u Brezi s novoizabranim općinskim načelnikom Vedadom Jusićem, te razgovarali o brojnim temama koje se odnose na provođenje ekonomske diplomatije u BiH, njenu efikasnost i mogućnosti za unapređenje. Sutradan susret sa mladim i perspektivnim vlasnicima softver-kompanije ANKORA, 27 i 25 godina starosti i blizu 50 uposlenih.

Moja BiH / 

Petog januara produktivni poslovni susreti sa gradonačelnikom Visokog Mirzom Ganićem i načelnikom Breze Vedadom Jusićem. Posjete proizvodnom pogonu HTZ opreme u Donjoj Zimči i firmi “Porča”.

Odmor u Pansionu Lapam u Visokom i Facebook komentar “Ovdje važi il’ si raja ili nisi”.

Koji dan kasnije ambasador Makarević je u posjeti Olovu, gdje je sa načelnikom Đemalom Memagićem razgovarao o brojnim aktuelnim temama, sa posebnim osvrtom na modalitete uspostavljanja privredne saradnje i veza Olova sa ovom prijateljskom zemljom.

– Ugodan i produktivan razgovor. Manje sredine zaslužuju VIŠE pažnje. Hvala na gostoprimstvu. Inače, obojica smo bolovali koronu pa socijalna distanca možda na ovom mjestu nije punih 1,5 m, objavio je ambasador.

Moja BiH / 

Za bh. medije Makarević daje niz izjava, a njihov sukus sažet u jednoj rečenici glasi: “Norveška ne treba da zaostaje u investicijama u BiH”.

Na red su došle Živinice, a načelnik ove općine Samir Kamenjaković najavljuje neke “lijepe stvari” nakon susreta sa ambasadorom Makarevićem.

Ambasador je stigao da posjeti i Centralni ured nevladine organizacije Međunarodnog fonda solidarnosti (MFS) u Doboj-Istoku i saznao da su neki projekti podržani od bh. dijaspore u Norveškoj. Svaka informacija je važna.

Moja BiH / 

U muzičkom smislu dragocjeni susret Nedim Makarević je imao u Sarajevu, gdje je popio kafu sa Draženom Žerićem Žerom, frontmenom Crvene jabuke.

– Sa Žerom na kafici. Za sve one kojima je Crvena jabuka toliko značila/znači kao meni… Hvala, buraz, na CD-u, napisao je Makarević u opisu fotografija susreta koje je objavio na Facebooku. I dodao da su “dvije stvari konstantne u univerzumu: brzina svjetlosti i boja Žerinih patika”. Aluzija na Žerine crvene allstarke je razumljiva.

Moja BiH / 

Zatim, “Konjuh-planinom” planinarski vodič, Rimska kaldrma, nekropola stećaka Kuman i posjeta planinarskom domu Zobik.

Potom “sa Gradačca, bijele kule” i da se ne lažemo, bilo je još niz sadržaja, fotki, videomaterijala i linkova (dao je na desetine intervjua i na stotine izjava za različite medije) koji su obilježili “put oko Bosne” Nedima Makarevića na društvenim mrežama.

Moja BiH / 

Pažljivi čitaoci, pogotovo oni koji vjeruju u nepisani “ulični” aksiom 4. industrijske revolucije, a koji glasi “ako nisi online, onda ne postojiš”, razumjeće značaj koji pojedinac po imenu Nedim Makarević daje društvenim mrežama prije svega zbog društvenog značaja dvomjesečne kampanje koju je kao ambasador BiH u Norveškoj napravio u svojoj domovini. Obnovio je i dogradio poslovne i prijateljske veze, proširio poznanstva, podijelio iskustva, podržao karijere i otvorio dijaloge i perspektive u privrednom, kulturnom, sportskom i svakom drugom povezivanju dvije prijateljske države. Nakon mnogo godina offline, vidio je stare prijatelje, školske kolege, borce sa tatamija, bez službenog vozača, dnevnica i rotacija obišao Bosnu i Hercegovinu uzduž i poprijeko, bukvalno od Une do Drine i od Save do Neretve, vidio i doživio njene ovozemaljske ljepote i ljudima u ekonomskoj branši bez skepse dao pozitivne impulse ako se odluče za privrednu suradnju sa zemljom kanonski visokog standarda, “domovinom” nafte, slikovitih fjordova u kojoj živi 17.000 bh. građana iznimno uspješnih u svojim karijerama i potpuno integriranih u skandinavsko društvo. Društvene mreže su mu samo izvanredno poslužile da duh ekonomske diplomatije proširi razumljivom brzinom interneta kao moderne poluge u jednom nadasve dinamičnom, društveno važnom i državotvornom poslu. I još nešto – ambasador Makarević nije u svojoj domovini birao društvo, teritorije, sagovornike, gradove i pojedince, po političkim stereotipima koji ovu državu od Daytona do danas dijele sa tri. Nije nastupao po principu bosanskog preferansa, gdje dvojica rade protiv trećeg. Naprotiv, na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, društvene mreže su nepotkupljivi svjedoci, prezentirao je platformu ekonomskog i svakog drugog povezivanja norveške i bh. ekonomije, investiranja i multipliciranja privrednih efekata kroz nove projekte i saradnju. Za sve i sa svima koji vole svoju zemlju.

 

(Tekst preuzet sa stranice Moja BiH)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA