Vijesti
Zdravstveni stručnjaci smatraju da Evropa ulazi u još jedan Covid val Zdravstvene vlasti u Evropi kažu da pokazatelji ukazuju na još jedan talas zaraze Covidom na ovom kontinentu.
#

Zdravstvene vlasti u Evropi kažu da pokazatelji ukazuju na još jedan talas zaraze Covidom na ovom kontinentu.

“Iako nismo tamo gdje smo bili prije godinu dana, jasno je da pandemija Covid-19 još uvijek nije gotova”, navodi se u zajedničkoj izjavi Stelle Kyriakides, evropske komesarke za zdravlje i bezbjednost hrane, Hansa Henrija Klugea, regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, i Andree Ammon, direktorice Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Oni su naveli da se u Evropi, nažalost, ponovo bilježi porast pokazatelja, što ukazuje na to da je počeo još jedan val zaraza, skrenuvši pažnju na moguću ponovnu pojavu gripe s dolaskom jeseni i zime. U saopćenju se ističe da milioni ljudi širom Evrope još uvijek nisu vakcinisani protiv Covid-19.

“Evropske zemlje treba da ulože sve napore da dođu do nevakcinisanih, kako bi i oni dobili doze vakcine protiv Covid-19, a istovremeno i da daju dodatne doze prioritetnim grupama, u skladu sa nacionalnim preporukama”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Naglašeno je da je važno da se protiv gripe i Covid-19 vakcinišu zdravstveni radnici, osobe starije od šezdeset godina, trudnice, kao i osobe kojima postojeće bolesti povećavaju rizik od težih oblika bolesti u slučaju da se zaraze.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.