22 C
Sarajevo
08.05.2024

“Visoka moda uvijek sa sobom nosi poruku”

Ova izvanredna i svjetski priznata i poznata kreatorica svoj put je  počela koracima iz Bosne i Hercegovine i naravno odlučila sve uspjehe ponosno donijeti u svoju domovinu. Čemu su posvećene njene kolekcije, koji je njen omiljeni dio posla, te kako izgleda proces stvaranja, pročitajte u nastavku!

 – Faza istraživanja koja se očituje kroz posjete bibliotekama, sakupljanje građe,  potraga za inspiracijom koju crpim iz naše bogate bh.historije i kulture, te kroz putovanja. Nakon toga sortiram materijal i izrađujem mood board iz kojeg nastaju prve skice i koncept kolekcije koja slijedi, istakla je  Korman opisujući korake ka nastanku nečeg novog.

 Na pitanje koji stil preferira Korman odgovara:
– Bosanski stil, koji može da varira od bohochica do casual sportskog izgleda. Ponekad koristim motive veza iz bh.narodnih nošnji, nekad su to krojevi, a nekad samo neki detalj kao npr. frigijska kapa ili tetovaže bh.žena, a ponekad su to materijali na linije koje pronalazimo na anterijama. Inače,  o postojanju bosanskog stila postoje brojna svjedočanstva iz srednjeg vijeka. Bosansku modu nosile su dame na evropskim dvorovima, a haljine i predmeti koji su se izvozili iz Bosne označavani su oznakom porijekla Alla Bosnese. 
Proces počinje istraživanjem i sortiranjem građe, tablom inspiracije, zatim pisanjem koncepta i crtanjem prvih skica nakon čega se biraju materijali i prave ilustracije u boji. Nakon toga se na probnim materijalima kroje modeli koji se probaju na živom modelu i oblikuju, te se potom u predviđenom materijalu kroji i šije odjevni predmet. Uz gotov model, osmišljava se styling, te radi casting manekenki i na kraju uz sve ostale elemente koji čine modnu reviju prezentira se kolekcija na sceni pred publikom koju čine novinari i kupci u prvom redu.

- OGLAS -

Ističući svoja najveća postignuća, Korman svaku modnu reviju i izložbu doživi kao da je prva, posvećujući joj maksimalno mnogo pažnje.

– Radim samostalne modne revije i izložbe, učestvujem na sajmovima i internacionalnim modnim događajima.  Npr. kolekciju Ad Modum Bosniesemili na bosanski način prezentirala sam u Rimu n aSedmici visoke mode, u Beogradu u Sava centru, u Dubaiju u World Trade Centru. Često izlažem na Siciliji gdje sam u dvorcu Utveggio prezentirala kolekciju Primavera 1426., nakon čega sam dobila Nagradu Sicilije za promociju i afirmaciju mediteranske kulture. Posljednjih nekoliko godina izlažem kolekcije u Budimpešti na Evropskom modnom događaju. U Kotoru sam održala reviju sa kolekcijom Od Kulina bana ispred katedrale Svetog Tripuna, u Beogradu na zatvaranju ATP teniskog turnira na terenu Đokovića. U Ljubljani sam izlagala u muzeju savremene umjetnosti, na svoje najvažnije revije je najponosnija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA