7 C
Sarajevo
25.04.2024

Dženad Džino fotografijom promoviše Bosnu i Hercegovinu: To je moja moralna obaveza

Njegova fotografija snijegom prekrivene Jablanice, posljednjih par dana postala je pravi viralni hit na društvenim mrežama, te je podijeljena skoro 10.000 puta. Fotografija je mnoge podsjetila na poznata Alpska skijališta, ali su se nemalo iznenadili shvativši da se radi o hercegovačkom gradu pored Neretve.

U razgovoru za portal Face-a Dženad je s nama podijelio svoje prve fotografske korake:

-Nekako pojavom prvih mobilnih telefona s ugrađenom kamerom vežu se i moji počeci i javljaju prve iskre ljubavi prema digitalnoj fotografiji. Mogu slobodno reći da je digitalizacija fotografije ono što me osvojilo i usmjerilo ka fotografisanju, a moj ozbiljniji rad fotoaparatom počeo je prije nekih 6 do 7 godina kada kupujem i svoj prvi fotoaparat. Svoju ljubav prema prirodi na najbolji mogući način mogu prezentovati kroz fotografiju pa je moja ljubav prema fotografiji usko vezana za prirodu i prirodne ljepote u Bosni I Hercegovini-, kaže Dženad.

- OGLAS -

Što se tiče inspiracije,  kaže da je priroda ta koja ga ispunjava; planine, rijeke, jezera.

– Sve ono što krasi našu zemlju i na što zaista možemo biti ponosni. To je ono što ja volim fotografisati i što mi je inspiracija.

Dženad smatra da su u današnjem vremenu, ubrzanog životnog tempa, gdje nemamo vremena za prirodu i druge stvari koje bi nam trebale biti svakodnevnica, fotografi upravo ti koji nas svojim izvanrednim fotografijama podsjete kakva ljepota nas okružuje:

-Na žalost u većini slučajeva mi nismo svjesni okruženja u kom se nalazimo i ljepote prirode u kojoj živimo. Izgleda da su svi drugi više impresionirani Bosnom i Hercegovinom od nas Bosanaca i Hercegovaca koji živimo ovdje. FotografI iz Bosne i Hercegovine koji volimo fotografiju, omogućavamo ljudima da uživaju u prirodi i prirodnim ljepotama kroz naše fotografije iz topline vlastitog doma i obično ih na taj način “natjeramo” da nekim drugim očima gledaju na prirodu i okruženje u kojem živimo. Po reakcijama koje ja dobijem za svoje fotografije mogu reći da to dosta uspješno i radimo.

Jablanica je jako često tema Dženadovih fotografija, a pitali smo ga zašto je Jablanica toliko inspirativna za njega:

– Meni kao rođenom Jablaničaninu fotografisati Jablanicu i promovisati njene turističke potencijale je prije svega moralna obaveza prema mojoj čaršiji. Ja se na tom polju jako trudim da ljudima predstavim ono što Jablanica ima, njene prirodne ljepote , da ljudi dođu i posjete naš gradić. U Jablanici je zaista lako naći inspiraciju za fotografiju. Jablanica leži u zagrljaju dvije najljepše planine u Bosni i Hercegovini, dva planinska diva, Prenja i Čvrsnice, a ta dva diva razdvojena su najljepšom rijekom Neretvom. Naša jezera: Jablaničko i Grabovičko, blizina “Parka prirode Blidinje” i još mnogo toga što Jablanica nudi zaista je malo reći da je inspirativno za nekoga ko voli svoj grad i prirodu u cjelini-. zaključio je Dženad. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA