17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Reagiranje Fonda za humanitarno pravo, povodom presude Ranki Tomić

Reagiranje Fonda za humanitarno pravo prenosimo u cjelosti:

“Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je 26. novembra 2018. godine presudu kojom je Ranku Tomić – starešinu jedinice „Fronta žena Petrovac”, koja se nalazila pod komandom Petrovačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) – proglasilo krivom što je, zajedno sa drugim pripadnicama jedinice kojom je komandovala, sredinom jula 1992. godine u mestu Radić (Bosanska Krupa) mučila i nečovječno postupala prema ratnoj zarobljenici Karmeni Kamenčić, i osudilo je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da je sud donio ispravnu odluku kojom je osudio Ranku Tomić, ali ističe da je izrečena kazna preblaga, s obzirom na način na koji je Karmen Kamenčić mučena nakon toga i ubijena.

- OGLAS -

Na osnovu iskaza više svjedoka, sud je utvrdio da su sredinom jula 1992. godine pripadnici Petrovačke brigade VRS nedaleko od mjesta Radić (Bosanska Krupa, Bosna i Hercegovina) zarobili Karmenu Kamenčić, bolničarku u 5. korpusu Armije BiH, a zatim je predali jedinici „Front žena Petrovac“. Karmenu Kamenčić su pripadnice te jedinice, zajedno sa osuđenom Rankom Tomić, odvele do doline nedaleko od osnovne škole u mjestu Radić, gdje se već okupio veliki broj mještana.

Ranka Tomić je zarobljenici naredila da skine svu odjeću i da počne sebi da kopa grob, da bi zatim počela da je tuče štapom, dok su joj druge pripadnice jedinice odsjekle kosu i nožem napravile znak krsta na glavi, a potom i na cijelim leđima. Nožem su joj rasjekle donji dio uha, gurajući joj glavu u goveđu balegu, sve vrijeme je udarajući lopatom po tijelu. Nakon toga su pripadnice „Fronta žena Petrovac“ Karmenu Kamenčić, zajedno sa tada maloljetnim Veselkom Đukićem, odvele u susjednu udolinu, gdje su joj naredile da ponovo sebi iskopa grob, da bi je zatim natjerali da legne na leđa u iskopanu rupu, nakon čega je Veselko Đukić u nju ispalio nekoliko metaka iz automatske puške, usmrtivši je na licu mjesta.

Za ovaj zločin pred Kantonalnim sudom u Bihaću osuđene su pripadnice „Fronta žena Petrovac” Bora Kuburić i Radmila Banjac, na kazne zatvora u trajanju od po četiri godine, ali im je Vrhovni sud Federacije BiH 2016. godine kazne zatvora smanjio na po tri godine. Veselko Đukić, koji je ubio Karmenu Kamenčić, nije procesuiran jer je u vreme kada je počinio ubistvo bio maloljetan. FHP smatra da je presuda koju je Viši sud donio u postupku protiv Ranke Tomić ispravna, ali da je izrečena kazna, s obzirom na način na koje je djelo izvršeno, preblaga.

Imajući u vidu da je u vrijeme kada je ubijena Karmena Kamenčić imala samo 18 godina, da je prije nego što je ubijena bila izložena poniženju jer su je pripadnice jedinice „Front žena Petrovac” natjerale da skine svu odjeću pred velikim brojem mještana, da su je mučile tako što su je tukle i urezale joj krst na leđima, da bi vrhunac zlostavljanja doživjela tako što je bila primorana da sama sebi iskopa grob, stav FHP-a je da je sud morao izreći daleko strožu kaznu Ranki Tomić.

Ukoliko se uzme u obzir da je Ranka Tomić komandovala pomenutom jedinicom, te da joj je ta pozicija omogućavala da spriječi nečovječno i krajnje surovo ponašanje, FHP ističe da bi stroža kazna bila adekvatniji odgovor na bol i patnju kojoj je Karmena Kremenčić bila izložena prije nego što je ubijena.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA