6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Pupovac: Šest puta sam se zakleo na hrvatski Ustav

Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru, Milorad Pupovac, poručio je u četvrtak na konferenciji za novinare o zahtjevima dviju veteranskih udruga za tematskom raspravom u Hrvatskom saboru o nečinjenju vlasti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina te da se SDSS i on očituju o ratu u Hrvatskoj i vojno redarstvenoj akciji “Oluja”, kako je već prolazio kroz vrijeme kada su Srbi u različitim sredinama morali, početkom 90-ih, davati izjave lojalnosti na trgovima i ulicama ili su ih potpisivali u tvornicama i to, kako je rekao, svaki pripadnik srpske zajednice nosi kao svoju najdublju traumu.

Onima koji tu traumu žele produbiti i pojačati strahove, kazao je da što se njega osobno tiče, neće moći.

U obraćanju novinarima, Pupovac je u vezi sa zahtjevima rekao da je “možda i vrijeme da se o nekim stvarima progovori”.

- OGLAS -

Podsjetivši na svoj politički put, lider SDSS-a je rekao da mu je ovo šesti mandat u hrvatskom parlamentu, odnosno da se šest puta zaklinjao na hrvatski Ustav i da se, kome to nije dovoljno, treba zamisliti u čemu je problem.

Pupovac: Oluja stradanje Srba od kojeg ne možemo pobjeći

Komentirajući zahtjev da se izjasni o svojem sudjelovanju na skupu u Bačkoj Palanci na kojem je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić usporedio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom, da “odgovara samo za svoje riječi i djela, ne i za tuđa”, prenosi Hina.

Budući da su mu hrvatski veterani posebno zamjerili prisustvo na obilježavanju Dana sećanja žrtvama “Oluje” ove godine u Bačkoj Palanci, Pupovac je rekao:

– Oluja je bila egzodus i stradanje Srba iz Hrvatske, njih preko 250.000, i to je nešto od čega ne možemo pobjeći i to je sastavni dio naše obveze za suočavanje s ratnim posljedicama u Hrvatskoj i svatko onaj tko to želi spriječiti, zapravo želi spriječiti normalizaciju odnosa i želi spriječiti da svi koji su stradali u ratu budu poštovani i priznati , prenosi Tanjug.

Ujedno, istaknuo je, želi i održati da se zadrži manipulativan odnos prema stradanjima u ratnim godinama.

– To nisam nikad podržavao. Za mene je prihvatljiv jedino istinski moralni odnos prema stradanjima ljudi, bili oni Hrvati ili Srbi ili neko treći. I kad je to u pitanju, neka mi ne zamjeri nitko, volio bih više da to radimo u Hrvatskoj svi i volio bih više da Hrvatska i Srbija oko rata i ratnih stradanja vode razgovor, nađu način kako da izađu iz te vrste ratnog iskustva i vrate se na stazu normalizacije odnosa na kojoj su ove zemlje bile u više navrata u proteklim godinama -, naveo je Pupovac.

Govoreći o riječima kojima se vrijeđa osjećaj demokratskog i na antifašističkim vrijednostima utemeljenog hrvatskog povijesnog identiteta, kad se, kako je rekao, vrijeđa osjećaj ljudi koji se svaki dan bore da se ne revitalizira, ne aktualiziraju vrijednosti poraženog ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, Pupovac je rekao da je on s tim ljudima svakoga dana i dijeli njihove osjećaje, kao i većina onih koji s njim dijele odgovornost za predstavljanje Srba u Hrvatskoj.

Međutim, istaknuo je, “oni koji su gluhi, slijepi, kojima odgovara da se događaju stvari kakve su se dogodile prije nekoliko dana na HRT-u, državnom mediju, kada su se dva dječja logora iz vremena kvislinške, zločinačke države, koja je okaljala hrvatsko ime i hrvatsku ideju slobode, ne tretiraju kao dječji logori, kao logori u kojima je stradalo do 2.000 djece, a u Jastrebarskom 400 i nešto i da se to pripisuje pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe, a ne režimu koji je njihove roditelje otpremio u Jasenovac i Auschwitz i druge logore, to ne samo da nećemo prihvatiti, nego to baca sjenu na svakoga onoga, a tu i sebe ubrajamo, koji želi očuvati demokratski i antifašistički karakter ove zemlje”.

– A svakom tko misli drugačije reći ćemo da to nije istina. Oni koji prozivaju mene bilo bi bolje da se pozabave ovakvim pojavama, negiranjem Jasenovca koji dolazi u ‘mainstream’ medije u Hrvatskoj i negiranjem dječjih logora -, rekao je Pupovac.

‘Možda je vrijeme da se o nekim stvarima počne govoriti’

Rekao je kako poštuje sve one koji su se vođeni idejom slobode vlastite zemlje, sigurnosti vlastitih obitelji, mira u vlastitim naseljima i gradovima, borili za svoju zemlju.

– To ne mogu reći za one koji hrvatsku demokraciju nastoje krojiti po mjeri vojnih šatora, koji bi rušili pluralizam i toleranciju, koji umjesto borbe za ustavni patriotizam i za trajni mir u ovoj zemlji nastoje nametnuti vrijednosti ratnog patriotizma, za koji oni znaju kakav je. A onima koji su također prošli rat i imaju ratna iskustva, njima odriču bilo kakvo pravo da o tome govore -, naveo je.

Što se tiče izjave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i njegove odluke da ne uvrsti na dnevni red zahtjev dvije udruge veterana, Pupovac je rekao da on tu odluku poštuje, a poštivao bi je, kaže, i da je odluka drugačija te dodao da bi tom prilikom imao što reći.

– Možda je stvarno vrijeme da se o nekim stvarima počne govoriti -, rekao je Pupovac.

Istaknuo je i da nije zastupnik u Saboru da bi oni koji su ga birali živjeli u strahu.

– Nisam tu zato da bih ispunjavao zahtjeve za potpisivanjem lojalnosti -, poručio je Pupovac.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA