15 C
Sarajevo
26.04.2024

Ubistvo Khashoggija: Turska će tražiti izručenje 18 osumnjičenih Saudijaca

Turski tužioci će tražiti izručenje 18 osumnjičenih Saudijaca u vezi sa slučajem ubistva novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Zahtjev za izručenje osumnjičih, koji je pripremilo Tužilaštvo u Istanbulu, bit će upućen vlastima Saudijske Arabije kako bi pomenute osobe bile izručene da bi im se sudilo.

U saopćenju Ministarstva pravde Turske navodi se da se traži izručenje 18 osumnjičenih saudijskih državljana umiješanih u slučaj ubistva Jamala Khashoggija.

- OGLAS -

Pomenute osobe se terete za, kako se navodi, “planirano ubistvo izvedeno na monstrouzan i brutalan način”.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA