10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Kandić: Srbija je isporučila optužene za genocid, a ne za teški zločin

Stav je ovo osnivačice Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM Nataše Kandić, koja je za Vijesti.ba komentarisala istup premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je u intervjuu za DW negirala da se Srebrenici dogodio genocid.

-Sve što je uradila država Srbija u vezi s optužnicama koje su podignute za izvršenje krivičnog djela genocida pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju je na nivou ispunjenja zahtjeva. Srbija je isporučila optuženike i na, uslovno rečeno, najvišoj vojnoj i civilnoj ljestvici, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su optuženi za genocid, a Karadžiću je izrečena i prvostepena presuda –, navodi Kandić za Vijesti.ba.

Ona podsjeća da je Srbija godinama skrivala najtraženije optuženike, ali da se onda potpuno povinovala zahtjevima međunarodne institucije, osnovane od strane UN-a, koja je tražila isporuku optuženih za genocid.

- OGLAS -

– Šta znači kada jedna država izruči međunarodnoj instituciji pojedinca optuženog za genocid? Kada državi stigne zahtjev za isporučivanje optuženog za genocid, onda država ne kaže: ‘Pošaljite optužnicu za neko drugo krivično djelo’. Upravo isporučuje one koji su optuženi za genocid da bi im se sudilo ne za težak zločin, nego za izvršenje genocida –, pojašnjava osnivačice Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM.

Stoga konstatuje da je na sceni politička igra u kojoj ne učestvuje samo aktuelna premijerka Srbije, nego i svi dosadašnji predsjednici i premijeri.

-Politički nastupi iz Srbije uvijek su isti – genocid se nije dogodio, dogodio se strašni zločin -,  dodaje Kandić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA