10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Sindikat Aluminija uputio apel pomoći vlasnicima kompanije

Najavljena je vanredna Skupština sindikata na kojoj će se naći samo jedna tačka dnevnog reda, i to pokretanje štrajka upozorenja.

Iz Sindikata Aluminija pozivaju vlasnike kompanije, predstavnike Nadzornog odbora i Upravu Društva da im osiguraju isplatu plaća zajedno s kreditnim obavezama, sukladno potpisanom sporazumu iz juna 2018. godine, te uplatu doprinosa PIO/MIO i zdravstvenog osiguranja koje se, kako kažu, prikazuju na platnim listama, ali se ne uplaćuju gdje se krši zakon o uplatama doprinosa.

Za četvrtak, 15. novembra, u 13 sati sazvana je vanredna Skupština sindikata s jednom tačkom dnevnog reda – poduzimanje i pokretanje štrajka upozorenja.

- OGLAS -

Sindikat također podsjeća kako su prije 30 dana upoznali sve nivoe vlasti u državi o veoma teškom stanju u kojem se nalazi Aluminij, gdje su tražili od najvećeg pojedinačnog vlasnika Vlade FBiH, hitnu reakciju i pomoć za spas tvornice i očuvanje radnih mjesta, kao i održavanje sastanka s predstavnicima sindikata do kojeg još uvijek nije došlo.

– Predsjedništvo sindikata zajedno sa Skupštinom sindikata i radnicima tvornice održalo je sastanak s Upravom Društva 7. novembra na kojemu smo upoznati s dostavljenim zaključcima Vlade FBiH prema Nadzornom odboru Aluminija i Upravi Društva kao i o trenutnom stanju u kojem se nalazimo.

V.d. direktor Društva Dražen Pandža nas je upoznao da je stanje čak i teže nego sto je bilo početkom oktobra, problem s električnom energijom nije riješen te električnu energiju i dalje kupujemo dan za dan uz avansno plaćanja, dok o isporuci sirovina u potpunosti ovisimo dobroj volji naših poslovnih partnera koji nas ne mogu još dugo pomagati, dok od Vlade FBiH nema nikakvih novih informacija ni konkretne pomoći – ističu iz Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Nadalje navode, kako radnici Aluminija ni krivi ni dužni ispaštaju zbog unaprijed navedenog zbog čega su dovedeni do toga da im se kasni s višemjesečnim uplatama doprinosa, kako za penziono tako i za zdravstveno osiguranje, gdje od jučerašnjeg dana ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižnice, te da im je najavljeno kašnjenje isplate plaća za 10 mjesec.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA