22.7 C
Sarajevo
17.05.2024

Izraelske snage ove godine srušile 133 kuće Palestinaca u Jerusalemu

Od početka godine izraelske snage su srušile 133 kuće Palestinaca u Istočnom Jerusalemu, podaci su Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA), javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju su naveli da su ekipe Grada Jerusalema srušile kuće jer su “bespravno izgrađene”.

Iz OCHA su podsjetili da su u 2017. godini u Istočnom Jerusalemu srušene 142 kuće Palestinaca.

- OGLAS -

Dvije kuće srušene su i danas na različitim područjima u Istočnom Jerusalemu. Hena el-Magribi, sestra jednog od vlasnika kuća, izjavila je za AA da je njen brat u bolnici, a da izraelske snage nisu dozvolile ni da se iz kuće iznesu lične stvari.

“Sin mog brata je ubijen prije deset godina. Ubili su ga Izraelci. I da ostanemo gladni nećemo otići iz Jerusalema”, poručila je Magribi.

- Advertisement -

Izraelske snage su prošle sedmice u Istočnom Jerusalemu srušile 14 prodavnica čiji su vlasnici Palestinci.

Hizir ed-Dibs, član Odbora za zaštitu izbjegličkog kampa Shuafat, na sjeveru Istočnog Jerusalema, ranije je izjavio kako su ekipe iz Uprave Jerusalema srušile prodavnice u naselju Ra's Hamis, u blizini izbjegličkog kampa, jer nisu imale potrebne dozvole.

Ekipe za rušenje su u naselje Ra's Hamis ušle uz pratnju izraelske policije i graničnih snaga.

Podaci Ujedinjenih naroda (UN) pokazuju kako su izraelske vlasti od 2010. do 2014. izdale dozvole za samo 1,5 posto ukupnog broja zahtjeva koje su podnijeli Palestinci.

Palestinski izvori tvrde kako su izraelske snage od 1967. u Istočnom Jerusalemu srušile više od 5.000 kuća čiji su vlasnici Palestinci.

Izraelske vlasti prijete rušenjem nekoliko hiljada objekata u Istočnom Jerusalemu, a koji su u vlasništvu Palestinaca.

Općine povezane s Izraelom izbjegavaju izdavati dozvole, a Palestinci tvrde da ovaj proces nema pravnog osnova te da je on dio izraelske politike zastrašivanja i judaizacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA