9 C
Sarajevo
20.04.2024

Izrael odobrio gradnju novog jevrejskog naselja u Istočnom Jerusalemu

Izraelske vlasti danas su izdale dozvolu za gradnju novog jevrejskog naselja na području okupiranog Istočnog Jerusalema, javlja Anadolu Agency (AA).

“Izraelski Komitet za prostorno planiranje u Jerusalemu odobrio je gradnju 640 novih stambenih jedinica u naselju Ramat Shlomo u blizini Bit Hanina“, naveo je izraelski list “Haaretz“ pozivajući se na neimenovani izvor.

Isti izvor javlja da će većina novih stambenih jedinica za jevrejske doseljenike biti građene na zemlji u vlasništvu Palestinaca.

- OGLAS -

Izraelske vlasti odbile su žalbe koje su na plan gradnje uložile organizacije koje se protive širenju ilegalno izgrađenih jevrejskih naselja.

Te organizacije su u zajedničkoj reakciji navele da je odobrenje gradnje novog naselja potvrda da Izrael vlast u Istočnom Jerusalemu bazira na diskriminaciji i okupaciji.

Palestinska vlada ranije je saopćila da je Izrael intenzivirao projekte izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji nakon što je u maju ove godine američki predsjednik Donald Trump priznao Izrael kao glavni grad Izraela.

Blizu 650.000 Jevreja trenutno živi u naseljima koja je izraelska vlast izgradila od okupacije Zapadne obale i Istočnog Jerusalema iz 1967. godine.

Međunarodno pravo vidi Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem kao okupirane teritorije koje, zajedno s Pojasom Gaze, čine teritorijalnu osnovu za uspostavu nezavisne palestinske države.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA