3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Evropska unija od Mađarske zahtijeva objašnjenje zašto je dala azil Gruevskom

Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje, na Twitter profilu je napisao kako je vidio izvještaje o azilu dodijeljenom članici Evropske unije Mađarskoj.

– Ako se ova vijest potvrdi, očekujem od Viktora Orbana jasno objašnjenje njegovih razloga – napisao je Hahn.

Iako mađarske vlasti nisu potvrdile tu informaciju, provladin dnevni list Magyar Idok je objavio da je zahtjev bivšeg makedonskog čelnika uspješno riješen, ne navodeći da je riječ o “političkom” azilu.

- OGLAS -

-Migracijska služba je zaključila da Gruevski ispunjava zakonske uvjete za dobivanje izbjegličkog statusa – dodao je taj list. Usto je ocijenjeno da je “utemeljena” njegova tvrdnja kako mu je u Makedoniji život ugrožen, objavio je Magyar Idok. Bivši predsjednik stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je vodio zemlju od 2006. do 2016. Gruevski i mađarski premijer Viktor Orban su nekoliko  puta iskazali svoju političku bliskost. Obojica su protivnici američkog milijardera mađarskog porijetla Georgea Soroša, zbog njegove podrške migraciji.

Gruevski je u oktobru osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabave 600.000 eura vrijednog Mercedesa. Makedonija je 2005.  službeno priznata kao kandidatkinja za priključenje Evropskoj uniji, no nije započela s pristupnim pregovorima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA