7 C
Sarajevo
25.04.2024

Ustavni sud BiH još uvijek nije odredio datum razmatranja zahtjeva za vraćanje “bijelog hljeba”

 

Iz Ustavnog suda BiH potvrdili su za Klix.ba da je Ustavni sud BiH 15. oktobra zaprimio zahtjev za ocjenu usklađenosti Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH s odredbom člana IX t. 2. Ustava BiH, a koji je podnijelo jedanaest članova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

- OGLAS -

Kako smo ranije pisali, riječ je o zahtjevu za ocjenu ustavnosti odredbi zakona kojim je ukinut “bijeli hljeb”. Bijeli hljeb ili nezarađena plaća podrazumijevao je mogućnost da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te parlamentarci i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata.

 

Državni parlamentarci smatraju kako se ukidanjem ove odredbe krši njihovo Ustavom zagarantovano pravo, a koje glasi: “Naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije”.

 

Iz Ustavnog suda BiH rečeno nam je da je zahtjev državnih parlamentaraca registrovan pod brojem U-20/18 i da još uvijek nije određen datum kada će on biti razmatran.

 

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović i Salko Sokolović jučer su uputili zahtjev Ustavnom sudu BiH u kojem su tražili da se njihovi potpisi brišu iz zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA