Vijesti
Pompeo: SAD su zabrinute zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na zemlje centralne Evrope Posjetiti će i Slovačku, Poljsku, Belgiju i Island
#

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) stigao je u Budimpeštu, prvu stanicu višednevne posjete centralnoj Evropi. Na vrhu njegove agende je "zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog rasta utjecaja Kine i Rusije u tom regionu".

Pompeo je rekao novinarima u Budimpešti da SAD neće dozvoliti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da napravi razdor između prijatelja i NATO-a.

Dodao je da će upoznati Mađarsku i druge zemlje s rizicima koje nosi oprema kineskog proizvođača mobilnih telefona Huawei.

Kako je najavljeno u Vašingtonu, Pompeo će tražiti od Mađarske i da odustane od podrške Turskom toku i da ubrza završetak pogona za prihvat američkog tečnog gasa.

- Sjedinjene Američke Države su posvećene saradnji sa evropski zemljama. One su važan dio američke nacionalne sigurnosti - rekao je Pompeo.

Kako je ocijenio, odsustvo SAD u regionu zbog politike prethodne američke administracije bilo je "glupo i naštetilo je američkim nacionalnim interesima".

Osim Slovačke i Mađarske, Pompeo će posjetiti Poljsku, Belgiju i Island.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.