1 C
Sarajevo
19.04.2024

Nema odluke o početku rada državnog zatvora

Nakon sjednice Vijeća ministara, on je naglasio da je izjašnjavanje o tačkama dnevnog reda koje tretiraju ovo pitanje odgođeno za narednu sjednicu Savjeta ministara kako bi bili ispravljeni detalji koji nedostaju u prijedlozima odluka o početku rada zatvora i prestanku rada Jedinice za implementaciju projekta njegove izgradnje.

-Imamo nekih tehničkih problema u vezi sa tim kako će dalje ići sa početkom rada zatvora. Imamo još i nekih dodatnih građevinskih radova u zatvoru. Moramo da vidimo ko će to sve raditi, gdje će biti prebačena arhiva koja je bila u Jedinici za implementaciju, ko će plaćati telefonski račun…- pojasnio je Grubeša. 

On je izrazio nadu da neće biti probijen rok da od 1. januara 2019. godine zatvor počne sa radom.

- OGLAS -

-Vjerujem da će svi podzakonski akti, poput sistematizacije koja je najvažniji dio u sljedećem koraku, biti doneseni brzo kako bi novi upravnik mogao da raspiše konkurse i počne sa obukama za novo osoblje koje će da radi u zatvoru-, istakao je Grubeša.

On je naveo da je izgradnja zatvora koštala malo manje od 40 miliona eura, od čega je 11 miliona donatorskih sredstava, a ostalo su kreditna i sredstva iz Budžeta BiH.

-Prevelika je i prevažna institucija za BiH državni zatvor i ovome je Ministarstvo pravde pristupilo veoma ozbiljno-, naglasio je Grubeša.

Prema njegovim riječima, planirano je da bi zatvor trebalo da bude kapaciteta do 350 pritvorenika i osuđenika, ako se računa po jednom zatvoreniku po ćeliji od 12 kvadrata, ali pošto standardi dopuštaju da u ćelijama mogu da budu i dva zatvorenika onda kapacitet zatvora može da raste do 600 lica.

On je rekao da će na početku rada zatvora biti zaposleno najnužnije osoblje.

-Zatvor se prostire na 180.000 metara kvadratnih i u njemu je dosta objekata i konačan broj zaposlenih trebalo bi da bude 273 osoba. Ali neće svi odmah početi sa radom jer se zatvor mora korak po korak stavljati u funkciju-, naglasio je Grubeša.

On je izrazio nadu da neće trebati puno vremena da u zatvor od njegovog otvaranja bude smješten prvi zatvorenik.

Kamen temeljac za izgradnju ove vaspitno-popravne ustanove postavljen je 2006. godine, a rad po novom projektu počeo je 2010. godine.

Otvaranjem zatvora u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža, BiH će dobiti najsavremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu, u odnosu na sve druge slične namjene u zemlji, ali i na Balkanu.

Ovo će biti jedini zatvor na nivou BiH koji će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.

U Zavod za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH biće smješteni osuđenici i pritvorenici Suda BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA