17 C
Sarajevo
16.04.2024

London zapljenu tankera nazvao “neprijateljskim činom” Irana

Iranska novinska agencija je u petak objavila da su brod Stena Impero pripadnici iranske Revolucionarne grade zauzeli nakon što se u Hormuškom tjesnacu sudario s iranskim ribarskim brodom čiji je poziv u pomoć potom ignorirao.

Garda je objavila video snimku zauzimanja broda, a njen glasnogovornik general Ramezan Sharif je rekao da je brod zauzet unatoč “otporu i uplitanju” britanskog ratnog broda koji ga je pratio iako se na objavljenoj snimci britanski ratni brod ne vidi.

Britanska ministrica obrane Penny Mourdant incident je nazvala neprijateljskim činom, a ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je rekao da je u telefonskom razgovoru izrazio “duboko razočarenje” iranskom ministru vanjskih poslova Zarifu.

- OGLAS -

U pismu Vijeću sigurnosti UN-a i glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu London je ustvrdio da su brodu iranske snage prišle dok je bio u teritorijalnim vodama Omana te da je njihova akcija bila “nezakonita intervencija”.

“Brod je koristio zakonsko pravo plovidbe međunarodnim tjesnacom u skladu s međunarodnim pravom. Po međunarodnom pravu se ne može ometati pravo prolaza te stoga iranska akcija predstavlja nezakonito uplitanje”, stoji u pismu, prenijela je agencija Reuters.

List Daily Telegraph je izvijestio da britanski ministri zbog zapljene broda pripremaju plan sankcija protiv Irana.

Očekuje se da ministar Jeremy Hunt u nedjelju objavi diplomatske i ekonomske mjere protiv Irana, koje uključuju i moguće zamrzavanje iranskih sredstava, izvijestio je britanski list.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA