1 C
Sarajevo
23.04.2024

Migranti sa područja GP Maljevca još jednu jedan dan bez smještaja, vlasti nemaju rješenje

Ipak iako je jutro bilo indicija da će migrant sa područja graničnog prijelaza danas u toku dana biti izmješteni u neki od privatnih smještaja, oni do daljnjeg ostaju na ulici. Još nije poznato kada i gdje će biti izmješteni, ali je jasno da im je pomoć potrebna.

Migrantska kriza koja bi trebala biti problem vlasti slomila se na dva grada, Bihać i Veliku Kladušu. Migranti među kojim su djeca i bebe tri noći borave na ulici pod vedrim nebom na jako niskim temperatuma te im je hitno potrebno izmještanje u koiko toliko adekvatne uslove. Vlasti, samo obećavaju.

Glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine za naš portal rekla je da Granična policija nema nadležnosti za smještanje migranata, te da su danas očekivali da će migrant biti izmješteni u private centre.

- OGLAS -

“Povećan je broj službenika Grančne policije koji obezbjeđuje ovu grupu migranata. Također postavljena je zaštitna ograda, poduzeti su svi elementi da sigurnosna situacija na ovom području bude zadovoljavajuća. To je bio prioritet u aktivnostima Granične policije te naša nadležnost. Nakon što je migrantima saopšteno da će biti premješteni na druge lokacije oni su rekli da će se vratiti na Granični prijelaz. Jučer smo dobili informaciju o prihvatnom centru, a danas ranije rečeno nam je da nepostoji rješenje smještaja za ove migrante”, rekla je Dujković.

Na području Unsko- sanskog kantona boravi više od 10 hiljada migranata. Građani su zabrinuti jer veliki broj njih nasilan je te ne posjeduje dokumente. Građani Bihaća pokušali su nadležnim intitucijama skrenuti pažnju na problem koje vlasti očigledno ne razumiju ili prosto nemaju rješenja za njega.

Granična policija spremna je pružiti pomoć u izmještanju migranata sa područja GP Maljevac. Hrvatska strana smatra da još nije vrijeme za otvaranje graničnog prijelaza.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA