11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Kalin o izraelskim napadima na Gazu: Međunarodna zajednica se mora pokrenuti

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin je u vezi s posljednjim izraelskim napadima na Gazu poručio kako međunarodna zajednica treba prestati šutjeti na izraelske napade, te da se na tom planu treba pokrenuti i preuzeti odgovornost, javlja Anadolu Agency (AA).

Odogovarajući na pitanja novinara AA, Kalin je podsjetio kako je u izraelskim napadima na Gazu, tokom posljednjih 48 sati, poginulo najmanje 13 te povrijeđeno na desetine Palestinaca.

“Ovi napadi još jednom su potvrdili tiranijski i okupatorski stav Izraela koji ne poznaje zakon. Izrael mora hitno obustaviti napade na narod Gaze. Međunarodna zajednica, koja na sve to šuti, mora se pokrenuti i preuzeti odgovornost. Cijeli svijet treba reći “stop” izraelskoj okupatorskoj i ekspanzionističkoj politici, koja od palestinske teritorije nastoji napraviti zatvor na otvorenom i koja vrši provokacije promjenom statusa grada Jerusalema”, poručio je Kalin.

- OGLAS -

Podvukao je kako je “jedino rješenje za Palestinu dvodržavno rješenje”, te dodao:

“Vrlo je jasno da aktuelna izraelska administracija ne vjeruje u dvodržavno rješenje i čini sve da ga sabotira. Nemoguće je prihvatiti bilo kakvo rješenje koje ne uzima u obzir nezavisnost i sigurnost palestinskog naroda. Palestinski narod nije sam i nije bespomoćan.”

Kalin je uputio poruke saučešća porodicama poginulih Palestinaca, te poručio kako će Turska nastaviti pružati podršku palestinskom narodu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA