13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Najljekovitije bi bilo da Srbi i Albanci postignu dogovor

On je rekao da na “palanačkom Balkanu” i dalje vrijedi pravilo da “komšiji crkne krava” i vlada mit da su “Srbi krivci za sve”.
 
U autorskom tekstu za “Blic”, Vučić je ocijenio da su za dio Srbije i za region neke “istine” odavno postavljene i da se ne dozvoljava nikakvo njihovo revidiranje.
 
– To podrazumeva da je Srbija za region uvek kriva, uvek želi da ratuje, uvek da se širi na račun drugih…da osvoji Balkan. To što sam rekao jasno da želim da osvajamo laptopovima, znanjem, knjigom, olovkom, i to ne Balkan, već budućnost, mirno je zanemareno –, navodi Vučić.
 
On je rekao da su i Srbija i Balkan na isti način reagovali na njegovu posjetu Kosovu – “gledanjem preko plota”, te ocijenio da je to “filozofija palanke”, odnosno uvijek izraz straha da se neko suoči sa samim sobom.
 
Vučić je ponovio da je u Srbiji dio javnosti prešao preko toga da je tokom posjete Kosovu jasno načinjen diskontinuitet sa “Miloševićevom politikom”, te da je za taj dio javnosti on /Vučić/ “apriori loš, apriori za rat, apriori dio Miloševićeve velikosrpske hegemonističke politike”.
 
– Moja politika je politika protiv mitova i večnih istina, a sa druge strane su oni, i sleva i zdesna, i kvazinacionalnisti i kvazigrađanstvo, koji žive na mitovima i od njih. Matrica je ista, razrada je drugačija, ali je zaključak opet isti –, navodi Vučić.
 
On konstatuje da ni jednima ni drugima ne odgovara kada za Srbe sa Kosova vrlo jasno traži prava, a ne teritorije, dogovor i kompromis, a ne rat.
 
– I kada po hiljaditi put izgovorim reč mir naježe se, ti iz istih šinjela i krenu da pamfletima, jedni zato što bi stvarno voleli rat, drugi zato što ne mogu da prevale što baš ja taj rat nikako ne želim -, navodi Vučić, ocjenjujući da je to “pamfletaška zajednica”.
 
Vučić, međutim, primjećuje da ista mitološka postavka postoji i u regionu, te da je Srbija po tom mitu glavni krivac i u 20. i 21. vijeku.
 
Zato bi, kaže, oni voljeli da on ponavlja, poput Miloševića, da ni naoružane bitke nisu isključene, da je njegova politička reinkarnacija, te da im ne odgovara Srbija koja je normalna, Srbija kompromisa, Srbija koja svoje mjesto u svijetu hoće da nađe radom i znanjem, a ne oružjem.
 
– Zato bi im čist sevap bio da pregovori /Beograda i Prištine/ propadnu, da otpočnemo rat s Albancima, da istrebimo jedni druge i dokažemo mit. Na palanačkom Balkanu i dalje važi zlatno pravilo – da komšiji crkne krava –, ocijenio je Vučić.
 
Kako kaže, čak i ako ponavlja stalno riječi mir, dogovor, kompromis, opet ne vrijedi, jer će mu utvrditi loše namjere, pričati kako laže, tražiće zavjeru, loš zaplet…sve da ne bi morali da priznaju da je mit pogrešan.
 
– I u potrazi za njim, mitološkoj, i oni, baš kao i neki u Srbiji, stigli su do onog ko je glavni uzrok njihove palanačke bede…stigli su do Srbije budućnosti, do jake, uspešne, moderne zemlje koja drži do svoje reči, koja nikome ne preti, koja hoće mir, koja voli i ume da radi, a ne da ratuje, koja nikoga ne mrzi, koja želi da pomogne…koja želi sva prava za sve ljude, bilo gde na Balkanu -, ističe Vučić.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA