5 C
Sarajevo
25.04.2024

Previše alkohola slabi imunitet i raste rizik od zaraze koronom

 – Konzumiranje previše alkohola šteti funkciji brojnih organa u tijelu, ali i značajno narušava imunitet organizma, pa uslijed toga raste rizik od infekcija. Ukratko, ljudi koji tijekom ovog razdoblja pojačano piju time povećavaju rizik od raznih infekcija, a u ovo vrijeme onda i od zaraze korona virusom – upozorava doc., dr. Ante Bagarić, psihijatar iz Zavoda za liječenje ovisnosti u Klinici za psihijatriju ‘Vrapče’.

Postoje brojna istraživanja koja ukazuju na to da alkohol štetno djeluje na želudac i crijeva, pa može utjecati i na probavu, ali i narušiti ravnotežu flore u crijevima, koja je izuzetno važna upravo za imunitet organizma. A mnoge su studije pokazale kako ima štetan utjecaj i na matične stanice te se može povezati s nekoliko vrsta raka. To su, među ostalim, rak usta, grla i jednjaka, te rak dojke, jetre i debelog crijeva.

Još nemamo dovoljno saznanja o tome kako prekomjerna konzumacija alkohola djeluje na korona virus, no postoje studije koje ukazuju na to da čini ljude podložnijima različitim respiratornim virusnim infekcijama.

- OGLAS -

 

Dreamstime / 

Zbog toga se preporučuje ozbiljnije kontrolirati navike, tako što ćete zapisati svaku čašicu koju popijete, da biste imali kontrolu nad time koliko pijete te piti u društvu, kako biste kroz razgovor i podršku članova obitelji ili susjeda poradili i na uzroku zbog kojega ste posegnuli za alkoholom.

(24sata.hr)

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA