17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Migranti u Bihaću idu u novi kamp: “Zamislite da neko od nas dobije koronu”

“Naravno da se slažemo, svih nas 700-800 ovdje, jer nemamo ljekara, nemamo hranu, a u kampu bismo to imali. Jako mnogo problema ovdje imamo”, kazao je Mohaman Navaz iz Kašmira.

Asif iz Afganistana rekao je da su svi spremni da krenu prema kampu, jer su preplašeni zbog širenja opasne bolesti.

“Zamislite da neko od nas dobije korona virus kakvi bi to problemi bili, kako za migrante, ali i za lokalno stanivništvo”, naveo je Asif. 

- OGLAS -

A kako se bolest ne bi proširila među populacijom, po ulasku u kamp Lipa, svi migranti proći će trijažu. U smjenama od 12 sati radit će po dva ljekarska tima, a ako bude potrebno i više. Posebni šatori biće organizovani za one koji imaju simptome korona virusa.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK, izjavila je da će također imati šatore za one bolesti koje su već prisutne u populaciji migranata, a to je značajan broj skabijesa, pedikuloze i sva ostala oboljenja. 

“Posebno će biti šatori za zdrave. Pri prijemu, ja kao ministar zdravstva sam zahtjevala, uz davanje ljekarskog mišljenja. Migrant će se morati istuširati, presvući, ošišati, znači kompletno higijenski zbrinuti”, navela je Ćemalović.

Zerina Mulabdić, glavna kantonalna epidemiologinja, istaknula je da su dva migranta na infektivnom odjelu koji su zbog simptoma doveženi testirani i negativni su.

“Imali smo i migranta nažalost. Jedno mlado biće koje je jučer za vrijeme vizite preminulo. Bio je testiran ali je i postmortem testiran i negativan je”, rekla je Mulabdić.

Prvi migranti u šatore koji mogu primiti i do dvije stotine osoba mogu se očekivati već od ponedjeljka. Policija je za to spremna.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK-a, kazala je da će se na više dana podijeliti transport migranata.

“Negdje oko stotinu policijskih službenika biće angažirano. Prvo ćemo krenuti s ovim napuštenim objektima. Imamo dosta i u privatnim smještajima. U prvom dijelu akcije će biti obuhvaćeni ti migranti, a potom ćemo ići na rasterećenje Bire”, naglasio je Kljajić. 

Bageri, kamioni i brojni radnici su na terenu. Užurbano se pravi putna infrastruktura, osposobljavaju šatori, osiguravaju toaleti i cisterne s vodom. Nadležni tvrde da kamp ispunjava standarde koje je zadao Brisel.

Mustafa Ružnić, premijer USK, rekao je da je Grad Bihać izdvojio više od 100 hiljada KM za infrastrukturu i za uspostavu terena.

“Vlada Kantona koja je bila u obavezi da pomogne Grad Bihać pomogla je sa 110 hiljada KM, a ostatak kada su u pitanju šatori, smještajni kapaciteti ide preko naših partnera IOM-a”, kazao je Ružnić. 

Trenutni kapaciteti su oko hiljadu osoba. No, prostor će se proširavati. U kampu će boraviti isključivo punoljetni muškarci. Tranzitnog je karaktera, a pruža smještaj, hranu, vodu svim migrantima prije odlaska preko granice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA