1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Više od 33.000 zaraženih u Rusiji, Putin upozorava da je rizik vrlo visok

Gotovo polovica novooboljelih potvrđena je u Moskvi (+1.959).

Slijedi pokrajina u okolici prijestolnice (+472), a zatim drugi najveći grad u zemlji, Sankt Peterburg (+424).

Ukupno su 273 osobe umrle od kojih 41 u zadnja 24 sata.

- OGLAS -

Na videokonferenciji s guvernerima iz nekoliko pokrajina, Vladimir Putin ustvrdio je da su “opasnosti od širenja epidemije još vrlo visoke ne samo u Moskvi već u drugim ruskim regijama”.

Sve pokrajine moraju biti spremne suprotstaviti se pandemiji, iako su guverneri upozorili na nedostatak medicinskog materijala i kvalificiranog osoblja.

Vladimir Sipjagin, guverner pokrajine Vladimir blizu Moskve, naglasio je da njegov teritorij s 1,36 milijuna stanovnika ima samo 71 respirator i samo polovicu potrebnih anesteziologa.

Putin mu je odgovorio da guverneri postoje zato “da odgovore na izazove”.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin najavio je u petak da je završena gradnja bolnice po kineskom modelu podignuta u nekoliko tjedana u okolici. Kapacitet bolnice je 500 kreveta i prvi pacijenti trebali bi biti primljeni u ponedjeljak.

U Moskvi se vrhunac “pandemije očekuje za dva do tri tjedna”, rekla je Anastasja Rakova, pomoćnica gradonačelnika zadužena za socijalna pitanja.

Gradske vlasti Moskve, ruske prijestolnice s oko 12 milijuna stanovnika, zabrinute su što Moskovljani ne poštuje mjere izolacije donesene krajem ožujka i koje su na snazi do kraja aprila.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA