Vijesti
Američki general čestitao Prigožinu: "Postavio si zastavu u Bahmut i sad si okružen" Borci Grupe Wagner pridružili su se ruskim redovnim snagama u Bahmutu s nadom da će Putinu donijeti simboličnu pobjedu nakon dužeg perioda zastoja na frontu.
#

Jevgenij Prigožin suočit će se s "izuzetno lošom situacijom" u Ukrajini iduće sedmice, budući da su njihove snage okružene ukrajinskim borcima u gradu Bahmutu mišljenje je bivšeg generala američke vojske Marka Hertlinga.

Bitka za Bahmut, koja se nalazi u regiji Donjeck, dominirala je ratom u Ukrajini proteklih mjeseci.

Borci Grupe Wagner pridružili su se ruskim redovnim snagama u Bahmutu s nadom da će Putinu donijeti simboličnu pobjedu nakon dužeg perioda zastoja na frontu.

Ranije se vjerovalo da ova paravojna organizacija mijenja tok sukoba u korist Kremlja, ali mjeseci intenzivnih i izrazito krvavih borbi za Bahmut rezultirali su neodređenim rezultatom.

U subotu je Prigožin proglasio trijumf u Bahmutu, izjavivši na Telegramu da su njegove jedinice uspostavile potpunu kontrolu nad gradom. Međutim, Ukrajinci su odbacili takvu izjavu i naglašavaju da se u gradu još uvijek vode žestoke borbe te da njihove snage i dalje kontroliraju ključne aspekte grada.

Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da se ukrajinske trupe približavaju "ciljanom opkoljavanju" grada.

General Hertling, koji je služio kao komandant kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi i Sedme armije, odgovorio je na najnovije ukrajinske izvjšetaje s upozorenjem za Prigožina.

"Kao što su mnogi od nas više puta rekli, Prigožin nije profesionalni vojnik, a nisu ni njegovi vojnici. Čestitam, Jevgenij, postavio si Wagnerovu zastavu u centar grada. I... okružen si", kazao je Hertling.

Dodao je da nedavni razvoj događaja dolazi nakon "5 mjeseci katastrofe" za Wagnerove snage i da vjeruje da će se to nastaviti tokom sljedeće sedmice.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.