Vijesti
Bivši ministar odbrane objavio podatke: "Jedan dan rata košta nas sto miliona dolara" Ministar je upitan zašto je tako malo dronova u zoni borbenih dejstava i zašto se kupuju sredstvima koja građani doniraju volonterima, a ne javnim novcem.
#

Odlazeći ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov rekao je da jedan dan rata košta Ukrajinu milion američkih dolara te da su većina tih sredstava javna, a ne donatorska.

Ministar je upitan zašto je tako malo dronova u zoni borbenih dejstava i zašto se kupuju sredstvima koja građani doniraju volonterima, a ne javnim novcem.

"Mogu vam reći da su isporuke donatora od 24. februara 2022. do danas tri posto svega što je otišlo u ratnu zonu. Rat nas košta 100 miliona američkih dolara dnevno. Sada pogledajte budžete svih renomiranih velikih donatorskih fondova i pogledajte koliko oni prikupljaju", rekao je Reznikov.

Prema tome, kaže Reznikov, nije fer žaliti se državi da donatori daju sva sredstva, jer to nije slučaj.

"U stvari, to rade građani Ukrajine – oni koji rade, jer plaćaju poreze, a ti porezi idu u budžet, a iz ovog budžeta idu i u vojsku. Vojska je najveći potrošač sredstava danas. Ali, potrebna su i sredstva za održavanje države u cjelini: za infrastrukturu, rekonstrukciju, podršku socijalno ugroženima. Zato treba raditi i plaćati poreze. Privreda treba biti aktivna i podržavati poduzetnike", kazao je Reznikov.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.