Vijesti
Blinken u nenajavljenoj posjeti ukrajinskoj prijestolnici Blinken će se sastati sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i predsjednikom Volodimirom Zelenskim.
#

Američki državni sekretar Anthony Blinken doputovao je u Kijev u nenajavljenu posjetu Kijevu.

Kako prenosi Guardian, očekuje se da će tokom dvodnevne posjete objaviti novi paket američke pomoći od 175 do 200 miliona dolara. Viši službenik State Departmenta je također za AP izjavio da se očekuje veći paket ukupne vrijednosti više od milijardu dolara kasnije ove sedmice.

Blinken će se sastati sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Posjeta dolazi ubrzo nakon što je Zelenski smijenio ministra odbrane ranije ove sedmice usred brojnih korupcijskih skandala oko nabavki u vojsci dok je u toku ukrajinska vojna kontraofanziva na jugoistoku zemlje.

Samo u nekoliko sati prije Blinkenovog dolaska, Rusija je pokrenula novi talas zračnih napada na glavni grad, tvrde ukrajinski zvaničnici. Kako navodi Guardian, u Kijevu su se nešto prije 6 ujutro mogle čuti glasne eksplozije.

“Još jedan raketni napad neprijatelja na miran grad”, napisao je na Telegramu šef kijevske vojne administracije Sergej Popko.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.