Vijesti
Blizak saveznik Putina optužuje SAD za umiješanost u ubistva u Rusiji Rusija je također optužila Ukrajinu za napad na Krimski most prošlog oktobra i optužila Zapad da stoji iza eksplozija na gasovodima Severni tok u septembru.
#

Nikolai Patrušev, moćni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina optužio je danas Sjedinjene Američke Države da su skupa s Ukrajinom planirale ubistvo dvoje ruskih nacionalista koji podržavaju rat u Ukrajini, te da su SAD bile uključene u napade na kritičnu nacionalnu infrastrukturu u nastojanju da naruše stabilnost u Rusiji.

Darja Dugina, kćerka istaknutog ruskog nacionaliste, ubijena je u augustu u detonaciji eksploziva u njenom automobilu, a bloger poznat Vladlen Tatarsky, čije je pravo ime bilo Maxim Fomin, ubijen je prošlog mjeseca. Nacionalistički pisac, Zakhar Prilepin, također je ranjen je u detonaciji autobombe ranije ovog mjeseca.

Rusija je također optužila Ukrajinu za napad na Krimski most prošlog oktobra i optužila Zapad da stoji iza eksplozija na gasovodima Severni tok u septembru.

Državna novinska agencija TASS citirala je sekretara Vijeća sigurnosti Rusije Nikolaja Patruševa koji je rekao da su svi napadi “planirani i izvedeni uz koordinaciju specijalnih službi SAD“.

“Teroristički napadi počinjeni u Rusiji praćeni su unapred pripremljenom informativnom kampanjom u Washingtonu i Londonu, osmišljenom da destabilizuje društveno-političku situaciju i da podriva ustavne temelje i suverenitet Rusije“, rekao je Patrušev, a prenosi TASS.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, koji invaziju predstavljaju kao otimanje zemlje, žele da Ukrajina porazi Rusiju. Iako su te zemlje više puta istakle da ne žele direktan vojni sukob s Rusijom, Moskva tvrdi da se Zapad već bori protiv Rusije, za koju se smatra da ima veliku diplomatsku podršku Kine.

SAD i Velika Britanija su odbacile ruske tvrdnje da su bile umiješane u sabotažu gasovoda Sjeverni tok. Ukrajina nikada nije preuzela odgovornost za napad na Krimski most, jedan od Putinovih infrastrukturnih projekata.

Kako navodi Reuters, smatra se da Patrušev, bivši sovjetski špijun koji Putina poznaje od 1970-ih i koji je optužio “Anglosaksonce” da sabotiraju Sjeverni tok “terorističkim napadom”, ima veliki uticaj na ruskog predjednika.

U oktobru je New York Times objavio da američke obavještajne agencije vjeruju da su određeni faktori u ukrajinskoj vladi autorizirali napad autobombom u blizini Moskve u u kojem je ubijena Dugina.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.