6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Bh. seizmolozi: Zemljotresi se mogu očekivati u Banjoj Luci, Tuzli…

Kazao je da građani nemaju razloga za strah, da bi se u narednim trenucima mogao desiti još jači potres.

– Nakon jučerašnjeg jakog zemljotresa, danas se desio još jači. To je dosta često jer se tlo smiruje. Često se dešava i da u roku od mjesec, područje zahvaćeno potresom, i dalje podrhtava – kaže Brlek.

Najveći problem je taj što su građani u panici, smatra ovaj seizmolog.

- OGLAS -

– Svi očekuju još jači zemljotres. Prema svim istraživanjima ne bi trebalo očekivati još jači zemljotres na našem području. S druge strane, zemljotresi su neovisni događaji, ako se desio u Hrvatskoj, ne mora  značiti da će se desiti i u BiH neki jači zemljotres – kazao je Brlek.

Dodaje da niko ipak ne može predvidjeti budući potres.

Prof. dr. Hazim Hrvatović, stručnjak za regionalnu geologiju, zemljotrese i seizmička ispitivanja, rekao je za „Avaz“, da je ovo što se dešava u Hrvatskoj već u aktivnoj seizmičkoj zoni.

– Pogotovo ovo područje Zagreba, Petrinja, ali i prema Našicama i Banjoj Luci. Ali ovo što se kod nas osjetilo, osjetilo se jer je zemljotres bio veoma jak, 6,2 magnitude. To je bio veoma jak zemljotres, koji ruši slabije građevine i objekte – kaže Hrvatović.

Na pitanje šta možemo očekivati dalje, Hrvatović kaže:

– Predvidjeti kada će biti zemljotres to mi ne znamo. To nauka nije uspjela dokučiti. Jedino se zna da može biti na području Zagreba, Banje Luke, Hercegovine. Zna se koja se može očekivati magnituda. Ostalo je teško.

No, kako kaže Hrvatović, može se očekivati zemljotresi na području Banja Luke, područja Tuzle…

– Posebno se to odnosi na područje Hercegovine, Mostara, Nevesinja, Livna, Dubrovnika. To je dole seizmički najaktivniji dio, a posebno područje Banje Luke – kazao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA