Vijesti
Članica NATO-a pronašla dijelove još jednog ruskog drona na svom teritoriju U saopćenju Iohannis je rekao da je obavijestio glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o dijelovima drona – drugog koji se srušio na rumunjski teritorij ove sedmice – i da je Stoltenberg ponovio potpunu solidarnost saveza s Rumunijom.
#

Dijelovi nove bespilotne letjelice, slične onima koje koristi ruska vojska, pronađeni su na rumunjskom tlu, priopćilo je rumunjsko ministarstvo obrane, a predsjednik Klaus Iohannis rekao je da to ukazuje da je došlo do neprihvatljive povrede rumunskog zračnog prostora.

U saopćenju Iohannis je rekao da je obavijestio glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o dijelovima drona – drugog koji se srušio na rumunjski teritorij ove sedmice – i da je Stoltenberg ponovio potpunu solidarnost saveza s Rumunijom.

“Identifikacija novih fragmenata drona na teritoriju Rumunije u blizini granice s Ukrajinom … ukazuje na neprihvatljivu povredu zračnog prostora Rumunjske, države članice NATO-a, sa stvarnim rizicima za sigurnost rumunskih građana u tom području”, rekao je Iohannis.

Rusija je u posljednjih nekoliko dana više puta napala ukrajinske luke na Dunavu Reni, Izmail i Kiliju. One se nalaze manje od 500 metara od rumunskog teritorija i u vidokrugu su stanovnika rumunskih gradova s druge strane rijeke.

U ponedjeljak su krhotine navodno ruskog drona pale u Rumuniju, članicu NATO-a, na nenaseljeno područje kod sela Plaurua. Ukrajina je prva objavila informaciju, no Rumunija je to odmah demantirala. Kasnije je priznala da su na njezinu teritoriju pronađeni dijelovi drona.

NATO je tada procijenio da se radi o incidentu, a ne o namjeri Rusije. Oko 27.000 ljudi živi u 32 sela u rijetko naseljenoj delti Dunava.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.