Vijesti
Crne prognoze Jensa Stoltenberga: "Rat u Ukrajini neće uskoro završiti!" Napomenuo je da će ”Ukrajina u konačnici ući u NATO”.
#

"Ruski rat protiv Ukrajine neće uskoro završiti", izjavio je generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom u nedjelju u njemačkom časopisu "Die Welt".

Stoltenberg je napomenuo da ”sve zemlje Vojnog saveza žele što brže postizanje mira, ali ako se Ukrajina prestane boriti, onda će nestati kao država”.

“Moramo priznati da ako se predsjednik Volodimir Zelenski i Ukrajinci prestanu boriti, njihova država više neće postojati. Ako predsjednik Vladimir Putin i Rusija polože oružje, imat ćemo mir”, naglasio je Stoltenberg, prenosi Radio "Slobodna Evropa".

Napomenuo je da će ”Ukrajina u konačnici ući u NATO”. Ruska puna invazija, koja je počela 24. februara 2022., ubila je hiljade, protjerala milione, uništila gradove i opustošila ukrajinsku ekonomiju.

Organizacija Sjevernoatlantskog saveza podržala je Ukrajinu, a države članice poslale su oružje, ali ne i trupe vojnika. Moskva gleda na NATO kao na neprijateljski vojni savez koji želi zadirati u ono što Rusija vidi kao svoju sferu utjecaja.

Ukrajina je stekla neovisnost od Sovjetskog Saveza predvođenog Rusijom 1991. godine.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.