Vijesti
Dopisnik Guardiana: Ukrajinci se spremaju za najtežu zimu u historiji Ukrajinci se spremaju za vjerovatno najtežu zimu u historiji te zemlje, piše Guardianov dopisnik iz Ukrajine, Lorenzo Tondo.
#

Navodi kako su temperature u padu, a s njima bi se milioni mogli suočiti s pravom noćnom morom jer zimu moraju dočekati bez struje, vode i grijanja.

Ukrajinske vlasti su upozorile građane da ne odlaze sami u šumu po drva bez prethodnih konsultacija s vojskom. Naime, ruske snage su za sobom ostavile veliki broj mina, eksplozivnih zamki i neeksplodiranih granata, pa bi skupljanje drva za ogrjev moglo biti smrtonosno.

“Ako ih ne ubiju mine, mogla bi hladnoća”

No, cijene drva za ogrjev rastu pa mnogi nemaju puno izbora i moraju rizikovati. Ako ih ne ubiju mine, mogla bi hladnoća, navodi dopisnik Guardiana iz Ukrajine. Oni koji žive u kućama mogu se grijati na drva, ali oni koji žive u stanovima često su osuđeni na stari sovjetski sistem centralnog grijanja.

Ruske snage su bombardovale veliki broj ukrajinskih toplana, koje upumpavaju toplu vodu u radijatore u stanovima Ukrajinaca, podsjeća Tondo, prenosi Index.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.