15 C
Sarajevo
25.04.2024

Sobol pritvorena zbog poziva za učešće na mitinzima

Policija je privela Ljubov Sobol, pravnicu Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK, koju je Ministarstvo pravde upisalo u registar stranih agenata), zbog poziva da učestvuje u skupu 23. januara, a vlasti ga nisu sankcionirale, tražeći puštanje lidera opozicije Alekseja Navaljnog iz hapšenja. O tome je Kommersant izvijestio njen advokat Vladimir Voronin. Političar je odveden u policijsku stanicu Donskoy.

U svom Twitteru, gospodin Voronin je rekao da je gospođa Sobol, prije nego što je zadržana, izvučena iz njegovog automobila. Ranije je zajedno s advokatom posjetila Glavnu upravu Istražnog odbora kako bi pozvala istražitelja u okviru krivičnog postupka pokrenutog protiv nje: Gospođa Sobol optužena je za nezakonit ulazak u dom upotrebom nasilja (dio 2. člana 139. Kaznenog zakona Ruske Federacije)

Podsjećamo, 21. decembra u rezidenciju Konstantina Kudrjavceva stigao je advokat FBK koji, prema zajedničkoj istrazi FBK-a, Bellingcat-a, The Insider-a, CNN-a i Der Spiegela, radi u jednom od odjela FSB-a i navodno je umiješan u trovanje Alekseja Navaljnog. Ljubov Sobol rekla je da je željela postaviti nekoliko pitanja navodnom trovaču i pozvonila mu samo na vrata. U svom direktnom prenosu na društvenim mrežama, političarka je rekla da je uspjela ući u susjedni stan, u kojem navodno živi svekrva gospodina Kudryavtseva. Obratila se policiji i 24. decembra TFR je pokrenuo krivični postupak u kojem je gospođa Sobol prvo proslijeđena kao svjedok.

- OGLAS -

Drugom advokatu FBK, Vladlenu Los, danas je uručena obavijest o potrebi napuštanja Rusije do 25. januara i zabranjen ulazak u zemlju do 27. novembra 2023. godine. O ovome je napisao na svom Twitteru. Prema sjedištu Alekseja Navaljnog, gospodin Los bit će deportiran u Bjelorusiju, jer ima državljanstvo ove zemlje.

Pored toga, policija je danas došla u dom glavnog urednika Mediazone Sergeja Smirnova, novinara Aleksandra Pljuščova i sekretara za štampu Alekseja Navaljnog, Kire Yarmysh, kako bi iz tužilaštva uručila upozorenja o neprihvatljivosti učešća u neovlaštenom skupu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA