17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemačka već naručuje cjepivo za 2022.

Njemačka naručuje cjepiva za 2022. godinu u slučaju da bude potrebno još doza za imunizaciju populacije protiv koronavirusa, rekao je u subotu ministar zdravstva Jens Spahn usred rastuće frustracije u Europi zbog sporog procesa cijepljenja stanovništva. 

Spahn je, govoreći na online forumu zdravstvenih radnika, branio postignut napredak u nabavi cjepiva i cijepljenju. Rekao je da je 2,3 milijuna od ukupno 83 milijuna ljudi u Njemačkoj već primilo dozu cjepiva.

Europske vlade na meti su kritika zbog problema s nabavom cjepiva otkako su farmaceutske tvrtke AstraZeneca, Pfizer i Moderna najavile isporuku smanjene količine cjepiva baš kad se očekivalo da će pojačati proizvodnju.

- OGLAS -

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, pogođena je drugim ‘lockdownom’ od studenog, a mnogi zavidno promatraju brži proces cijepljenja u Velikoj Britaniji, Izraelu i Sjedinjenim Državama.

“Mi sad zapravo naručujemo nova cjepiva za 2022., kako bismo bar neka imali pri ruci”, rekao je Spahn. “Nitko ne zna hoćemo li ih trebati (…) Proširenjem proizvodnih kapaciteta, naručit ćemo cjepiva iz mjere opreza. Ako ih ne budemo trebali, dobro, ali ako budemo onda će nam biti dostupna”, dodao je njemački ministar.

Neki moćni pokrajinski premijeri u subotu su se pridružili kritikama savezne vlade, uoči sastanka nove radne skupine za koronavirus u ponedjeljak koji će za istim stolom okupiti nacionalne i regionalne igrače s farmaceutskim tvrtkama i predstavnicima Europske unije.

Bavarski premijer Markus Soeder predložio je nova pravila koja omogućavaju državi više ovlasti u usmjeravanju zaliha cjepiva najpotrebitijima.

On je pozvao vlasti da razmotre odobrenje kineskog i ruskog cjepiva za uporabu u Europi.

Njemačke vlasti u subotu su potvrdile 13.321 novu zarazu koronavirusom i 794 umrlih. Broj slučaja na 100.000 stanovnika u tjedan dana pao je s 94 na 91. No vlada kaže da broj mora pasti ispod 50 kako bi se spriječilo preopterećenje bolnica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA