15 C
Sarajevo
26.04.2024

EP za rukometašice: Večeras oba polufinala, Mičijević prepustila Francuskoj ulogu favorita

Prvu polufinalnu utakmicu Evropskog rukometnog prvenstva za žene u Danskoj večeras igraju Hrvatska i Francuska.

Za Hrvatice je to značilo selidbu iz Koldinga u Herning gdje su Francuskinje već odigrale kompletan dosadašnji dio takmičenja.

Hrvatska je u polufinalu autsajder, ali ekipa koja je već dosad pokazala da može iznenaditi najbolje. Osim što su po prvi put u historiji djevojke ušle u borbu za odličja, one su ulaskom u polufinale izborile plasman na Svjetsko prvenstvo 2021. kojem će domaćin biti Španija.

- OGLAS -

Hrvatske rukometašice na svjetskoj smotri nisu sudjelovale od 2011., a sad su plasman ostvarile prvom pobjedom nad Njemačkom uopšte. Na zadnjem Euru Hrvatska je zauzela posljednje mjesto.

S druge strane su aktuelne evropske prvakinje, Francuska, koja je svoj prvi naslov osvojila 2018. na domaćem terenu. Francuskinje međutim imaju i dva naslova svjetskih prvakinja, iz 2003. u Hrvatskoj i 2017. u Njemačkoj. Dakle ovo je praktički njihova najuspješnija generacija igračica.

“Vrlo kratko smo se veselili poslije Njemačke, preselili smo se u Herning i krenuli sa video analizom. Osnovna stvar je psihologija, da shvatimo da smo napravili veliku stvar, ali i da ćemo ponovno dati sve od sebe i ponovno želimo učiniti Hrvatsku sretnom i ponosnom”, poručio je selektor Nenad Šoštarić, prenosi Dnevni.ba.

Dosad je reprezentaciju Hrvatske izvrsnim učinkom u svim segmentima igre, obrani i napadu, nosila Mostarka Ćamila Mičijević. Ona dobro poznaje protivnice kao članica francuskog Metza.

“Nemamo igračice koje u nogama imaju polufinala ili finala, možemo se pohvaliti borbenošću i ekipnom igrom. Mi ni u jednoj utakmici na ovom Euru nismo bili favoriti, tako da ćemo lako prepustiti tu titulu i Francuskinjama”, poručila je Mičijević uoči večerašnjeg ogleda.

Iako je najbolja igračica hrvatske u svim statističkim kolonama, Mostarku Ćamilu Mičijević je EHF nominirao u konkurenciju za najbolju odbrambenu igračicu. Po statistici ona je trenutno na četvrtom mjestu sa 9 blokova i 4 ukradene lopte. Ona je međutim i najbolji strijelac (30 golova) te asistent (16) Hrvatske.

Oba današnja poluifinala bit će u direktnom prenosu na BHT1 za gledaoce u BiH. Susret Francuska – Hrvastka počinje u 18 sati, a Norveška – Danska u 20.30 sati.

(SCS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA