Vijesti
Hitne mjere zbog napada na najveću nuklearku u Evropi, postoji opasnost od radijacije Moskva je saopćila da je napad izvela Ukrajina, ali je EU osudila ruske akcije u elektrani.
#

Operater nuklearne elektrane Zaporožje Energoatom kaže da su dijelovi postrojenja "ozbiljno oštećeni" ruskim vojnim udarima, zbog čega je jedan reaktor zatvoren.

Kako su rekli, i dalje postoji opasnost od radioaktivnog curenja, upozorio je Energoatom. Moskva je saopćila da je napad izvela Ukrajina, ali je EU osudila ruske akcije u elektrani.

Rusija je u martu zauzela fabriku u Zaporožju - najveću u Evropi, ali je zadržala ukrajinske zaposlene. Ukrajina optužuje ruske snage da ispaljuju rakete na civilna područja sa tog mjesta, koristeći "taktiku terorizma".

Napadi u petak "prouzrokovali su ozbiljan rizik za siguran rad elektrane", napisao je Energoatom na Telegramu, dodajući da je oštećen kabal za napajanje, zbog čega je jedan od reaktora prestao da radi.

"Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje pravila o nuklearnoj sigurnosti i još jedan primjer ruskog nepoštivanja međunarodnih normi", rekao je on i pozvao da se nuklearnom nadzorniku UN-a - IAEA - odobri pristup elektrani.

Šef IAEA je ove sedmice rekao da je postrojenje "potpuno van kontrole".

Ruske snage drže fabriku i okolna područja, blizu teritorije koju drži Ukrajina. Sastoji se od šest reaktora sa vodom pod pritiskom i skladišti radioaktivni otpad.

Civili u obližnjem Nikopolju, koji se nalazi preko rijeke i još uvijek je pod kontrolom Ukrajine, rekli su da su Rusi ispalili rakete iz područja oko elektrane i prebacili vojnu opremu u kompleks.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da je "svako bombardovanje ovog mjesta besraman zločin, čin terora".

Fabrika se nalazi u gradu Enerhodar, na jugoistoku Ukrajine uz lijevu obalu rijeke Dnjepar. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da Rusija koristi to područje za pokretanje napada koristeći prednost "zaštićenog statusa" nuklearne elektrane kako bi smanjila rizik od kontranapada ukrajinskih snaga.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.