Vijesti
Hoće li Mađarska uložiti veto na novi finansijski paket pomoći Ukrajini? Paket pomoći Ukrajini jedan je od nekoliko glavnih prioriteta za EU koje je mađarska vlada blokirala ili odlagala posljednjih mjeseci.
#

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da će nastaviti da se protivi planu Evropske unije za pružanje paketa pomoći Ukrajini od osamnaest milijardi eura, što je pozicija koja obećava tenzije dok se blok i mađarska vlada prepiru oko demokratskih standarda. 

U intervjuu na državnom radiju, Orban je priznao da je Ukrajini potrebna pomoć da plati funkcionisanje osnovnih usluga, ali je naglasio da će blokirati plan EU o zajedničkom zaduživanju za finansiranje paketa.

"Pitanje je kako pomoći Ukrajini. Jedan prijedlog kaže da treba da iskoristimo budžete zemalja članica EU da zajedno uzimamo nove kredite i da taj novac damo Ukrajini. Nismo za to jer ne želimo da Evropska unija postane zajednica zaduženih država umjesto zajednice država članica koje sarađuju", jasno je poručio Orban.

Orban je predložio da svaka od 27 država članica EU "crpi" iz vlastitog budžeta za pružanje pomoći Ukrajini putem bilateralnih sporazuma.

"Nećemo prihvatiti drugi plan, nećemo pristati na njega; bez nas on neće nastati", rekao je on.

Orban je ranije naznačio da bi Mađarska bila spremna da Ukrajini obezbijedi 60-70 milijardi forinti (152-178 miliona dolara) iz sopstvenog budžeta pod bilateralnim uslovima - iznos za koji je rekao da ne bi suštinski štetio nacionalnim interesima Mađarske.

Paket pomoći Ukrajini jedan je od nekoliko glavnih prioriteta za EU koje je mađarska vlada blokirala ili odlagala posljednjih mjeseci. Neki zvaničnici u Briselu sumnjaju da Budimpešta koristi svoj veto na paket pomoći, kao i svoje protivljenje EU potpisivanju minimalne stope poreza na dobit, kao polugu za pritisak na blok da oslobodi milijarde sredstava koje je uskratila Mađarskoj zbog vladavine zabrinutosti za zakon i korupciju.

Podsjetit ćemo, Evropska unija i Mađarska trenutno se nalaze u jednoj vrsti konfliksta s obzirom da je u srijedu je izvršna ruka EU rekla da će nastaviti da preporučuje zamrzavanje 7,5 milijardi eura u finansiranju Mađarske dok ne provede niz reformi, uključujući jačanje nezavisnosti pravosuđa, zaštitu fondova EU od korupcije i povećanje zakonodavne transparentnosti .

Ujedno, Mađarska je odložila ratifikaciju kandidatura Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u. To je jedina članica 30-članog vojnog saveza osim Turske koja nije glasala za odobrenje.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.