5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Larisa Cerić olimpijsku godinu otvara nastupom na Mastersu u Dohi 11. januara

Pandemija koronavirusa teško je pogodila sport u cijelom svijetu, a najteži udarac sigurno je bila odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta da se odgode Olimpijske igre koje su prošle godine  trebale biti održane u japanskoj prijestonici Tokiju.

Najbolja bh. sportašica  proteklu sezonu ocijenila je kao izuzetno tešku.

– Zbog situacije s koronom otkazana su brojna takmičenja i mi sportisti smo u neku ruku najviše pogođeni jer otkazivanjem olimpijskih igara produžena je naša sportska karijera za godinu dana, koja je u vrhunskom sportu je dosta teška i naporna.  Nadamo se da se  ova situacija s koronom  smiruje i da ćemo krenuti s  takmičenjima – kazala je Cerić za Fenu. 

- OGLAS -

Članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva u prošloj godini osvojila je dva peta mjesta na Evropskom seniorskom prvenstvu i Grand Slam turniru u Budimpešti. 

– Na mogu da kažem da sam nešto baš zadovoljna, ali isto tako i nezadovoljna,  obzirom da sam za osam mjeseci imala samo ta dva jaka takmičenja. Još  uvijek nisam ušla u takmičarku formu, iako treniram bez prestanka svaki dan, ali jednostavno treba vremena – rekla je Cerić.

Prvo veliko takmičenje, koje je očekuje u olimpijskoj godini, biće nastup na  Masters turniru, koji će od 11. do 13. januara održati u katarskoj Dohi. 

– Radi se o najjačem turniru poslije olimpijskih igara. Nastupa samo 36 najboljih takmičara u svakoj kategoriji iz cijelog svijeta. Nadam se da to takmičenje neće biti otkazano. Poslije bi trebala odraditi još dva trening kampa, zatim me očekuje  nastup na Evropskom prvenstvu od 16. do 18. aprila u Lisabonu, kao i Svjetskom prvenstvu, prije olimpijade. Nadam se da će se uspjeti organizovati sva ta  takmičenja, kao bismo  ostvarili određen broj nastupa prije Olimpijade – kazala  je Cerić.

U sjajnoj karijeri, u kojoj je osvojila brojne evropske i svjetske medalje, najboljoj bh. judašici  još nedostaje ona najvažnija – olimpijska. 

– Prošle godine sam bila u dobroj formi, imala sam  kontinuitet rezultata, ali pauza od osam mjeseci je napravila svoje. Nadam se da ću do Tokija uspjeti da uđem u takmičarku formu, ukoliko nastupim na svi ovim turnirima.  Na OI  velika želja mi je da  osvojim medalju, ali vidjećemo.  Iskreno se nadam da ću napraviti dobar plasman u Tokiju – kazala je Cerić.

Izrazila je zahvalnost svom timu,  trenerima Branislavu Crnogorcu i Nerminu Softiću, Arijani Jahi, te  Ministarstvu kulture i sporta KS, BH Telecomu, Olimpijskom komitetu BiH uz čiju pomoć, kao je kazala, “zajedno ide ka ostvarenju svog sna – osvajanja olimpijske medalje”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA