Vijesti
Institut za proučavanje rata: Ukrajinci otkrili da Rusija planira lažne napade na Bjelorusiju Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj novoj analizi sukoba u Ukrajini navodi da je dvodnevno granatiranje 20. i 21. novembra prouzrokovalo velike štete na nuklearnoj elektrani Zaporožje.
#

Međutim, nema neposredne opasnosti za nuklearnu sigurnost. Tvrde da je kontinuirano prikazivanje nuklearne prijetnje vjerojatno taktika kojom Rusi nastoje konsolidirati anektirani teritorij.

Nije vjerojatno da će sami topnički udari probiti zatvorene jedinice koje štite svaki nuklearni reaktor. Kontinuirano spajanje radioloških i nuklearnih nesreća i stalna rasprava o prijetnji katastrofe u nuklearnoj elektrani Zaporožje vjerojatno je dio šire ruske informacijske operacije čiji je cilj potkopati zapadnu potporu Ukrajini i prikazati rusku kontrolu elektrane kao ključnu za izbjegavanje nuklearne katastrofe.

 Kontrola nad prostorom

Vlada Rusije nastavlja povećavati svoju kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom. 

Jedan je ruski vojni bloger primijetio da ruski pokušaji kontrole informacijskog prostora "izgledaju kao mače naspram nosoroga" u usporedbi sa stranim "think tankovima", neprofitnim organizacijama i neovisnim medijima. Zbog toga se, navode, u Rusiji priprema novi zakon koji bi dodatno učvrstio državnu cenzuru nad medijskim prostorom.

FSB također priprema dekret kojim bi se trebalo zabraniti širenje informacija o ruskoj vojsci, što bi navodno stavilo i strožu kontrolu nad diskursom među ruskim vojnim blogerima i drugim takvim izvorima koji često raspravljaju i kritiziraju taktičke, operativne i strateške dimenzije rata u Ukrajini.

I prijedlog zakona Dume i FSB dekret pokazuju da se ruska vlada bori da s kontroliranjem informacijskog prostora jer sve više kritika ruske vojske dolazi i iznutra i izvana, piše ISW.

 Lažni napadi

ISW navodi i kako su Ukrajinski obavještajci saopćili da ruske specijalne službe planiraju lažne napade na bjelorusku kritičnu infrastrukturu, posebno na nuklearnu elektranu Ostrovets. Kažu da se vjerojatno radi o pokušaju vršenja pritiska na Bjelorusiju da uđe u rat s Ukrajinom.

ISW je prethodno procijenio da je ulazak Bjelorusije u rat i dalje malo vjerojatan zbog velikog domaćeg rizika koji bi uplitanje predstavljalo za opstanak režima Aleksandra Lukašenka. Malo je vjerojatno da će potencijalni lažni napadi promijeniti te faktore, pišu u novoj analizi.

ISW se u analizi osvrnuo i na video koji ukazuje da su ukrajinski vojnici pobili ruske ratne zarobljenike. Nekoliko ruskih vojnih blogera je iskoristilo sadržaj videa kako bi kritizirali rusku vojsku i mobilizaciju.

Jedan je primijetio da je video pucnjave u Makijevki jasan primjer da mobiliziranim novacima nedostaje osnovni moral i disciplina te je ustvrdio kako je smiješno da se toliko ruskih vojnika uopće predalo ukrajinskim trupama

Podjela između vojnih blogera koji kritiziraju pucnjavu u Makijevki simbol je ruskih vojnih neuspjeha, a Kremlj to koristi za promicanje informacijske operacije protiv ukrajinske vojske što može dodatno fragmentirati informacijski prostor, piše ISW.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.