Vijesti
ISW tvrdi da Ukrajinci napreduju u Zaporoškoj oblasti i južno od Bahmuta Dužnosnik Američke obavještajne službe Trent Maul rekao je da postoji "realna mogućnost" da će Ukrajina do kraja godine probiti drugu i treću rusku odbrambenu liniju.
#

Ukrajinska kontraofanziva napredovala je u dva sektora fronta: u zapadnoj Zaporoškoj oblasti i južno od Bahmuta, navodi Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izvještaju.

"Ukrajinske snage ostvaruju taktičke uspjehe i uspješno troše odbrambene ruske snage", rekao je ISW.

Citirajući geolocirane snimke i ruske vojne komentatore, ISW je rekao da su ukrajinske trupe napredovale sjeverno od Verbova, stigavši do sjeverozapadne periferije naselja. Verbove se nalazi u zapadnoj Zaporoškoj oblasti, oko deset kilometara istočno od nedavno oslobođenog sela Robotine. ISW je također rekao da su kontraofanzivne jedinice napredovale jugozapadno od Bahmuta. Kako ukrajinske snage počinju probijati ruske vanjske odbrambene linije, očekivanja za sljedeću fazu kontraofanzive se mijenjaju. Dana 7. septembra, dužnosnik Američke obavještajne službe Trent Maul rekao je da postoji "realna mogućnost" da će Ukrajina do kraja godine probiti drugu i treću rusku odbrambenu liniju.

ISW je također citirao ukrajinskog dužnosnika Aidara Jevhena Dikija, koji je 4. septembra rekao da sljedeći odbrambeni slojevi Rusije nisu toliko minirani kao prethodni.

"Sljedeći niz ruskih odbrambenih položaja mogao bi biti slabiji, manje miniran i manje popunjen od odbrambenog sloja koji su ukrajinske snage probile", rekao je ISW.

Nacionalna garda obavijestila je 7. septembra da Rusija premješta trupe s drugih sektora fronta na položaje na jugu.

"Sljedeći niz ruskih obrambenih položaja i dalje predstavlja značajne izazove za ukrajinske snage i mogao bi se u nekim dijelovima snažno zadržati", istakao je ISW.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.