Vijesti
U Ukrajini nije došlo do porasta radijacije nakon napada na Hmeljnicki Kanal "Russia Today Balkan" objavio je netačnu tvrdnju da je nakon ruskih napada na grad na zapadu Ukrajine došlo do povećanja radijacije u toj zemlji.
#

Nakon što je kanal "Russia Today Balkan" objavio da je nakon ruskih napada na grad u zapadnoj Ukrajini došlo do porasta radijacije, ova se vijest ispostavila netačnom. 

 
Nakon njihovih tvrdnji da je poslije ruskog bombardovanja grada Hmeljnicki došlo do porasta radijacije zbog navodnog gađanja skladišta u kojem se nalazio osiromašeni uranij, dezinformacija je izazvala opću paniku.
 
Naime, nema dokaza da je tokom tih napada došlo do uništavanja skladišta s municijom s osiromašenim uranijem. Ipak, tačna je vijest da su ruske snage napale grad Hmeljnicki dronovima, te postoje indicije da je povrijeđena 21 osoba. 
 
Kako navodi "Raskrinkavanje", dostupni izvori pokazuju da se jeste desio napad dronovima te da ruske vlasti tvrde da je napadnuto skladište municije, bez preciziranja o njegovoj vrsti. Ukrajinske vlasti pak navode da je oštećena “kritična infrastruktura”, bez drugih detalja.
 
Napomena: Ovaj je članak naknadno izmijenjen. U njemu je prvobitno bilo navedeno da je došlo do porasta radijacije nakon navodnog ruskog granatiranja skladišta u kojem se nalazio osiromašeni uranij, odnosno navodnog porasta gama zračenja i raspršivanja uranijske prašine nakon ruskog bombardovanja. Navedene informacije, nakon izvršenja fact-checking ocjene od strane "Raskrinkavanja", u prethodnoj verziji članka bile su dezinformacija i manipuliranje činjenicama. Redakcija portala "Face.ba" izvinjava se svim svojim čitaocima zbog netačnog i neprovjerenog izvještavanja.  
 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.