9 C
Sarajevo
24.04.2024

Donald Trump uspio stvoriti još jedan problem Joeu Bidenu

Znajući da se Joe Biden protivi iskorištavanju fosilnih goriva u zaštićenim područjima. Cijeli bi proces mogao biti dovršen prije 20. siječnja, što bi Bidena dovelo u situaciju da djeluje post facto, a to bi pred njegovu administraciju stavilo nove probleme. Ali, to je očito plan administracije na odlasku, piše Jutarnji.

Htio napasti Iran

O stanju duha još uvijek stanara Bijele kuće najbolje govori vijest koju je prenio The New York Times: Trump se na sastanku u Ovalnom uredu u četvrtak raspitivao za opcije napada na iranski nuklearni program. “Iznijeli su mu scenarije, a on je naposljetku odlučio ne ići dalje”, rekao je neimenovani dužnosnik za NYT.

- OGLAS -

Biden se iz svoje savezne države Delaware oglasio još jednim pozivom za uređenu tranziciju, ovaj se put usredotočivši na pitanje čuvanja života: “Razumije li netko ovo? Radi se doslovce o spašavanju života, to nije preuveličavanje”, rekao je Biden govoreći o potrebi tranzicije. “Ljudi mogu umrijeti ako se ne koordiniramo”, naglasio je. Njegovi savjetnici navode da Trumpovo odbijanje priznavanja poraza također znači da je Bidenov tim isključen iz planiranja strategije cijepljenja. Nazivajući distribuciju cjepiva “golemim, golemim pothvatom”, Biden je rekao da će njegov tim kasniti “mjesec, mjesec i pol” ako mora čekati do inauguracije 20. siječnja da bi počeo na tome raditi.

No, zato je vijest iz savezne države Georgije sigurno razveselila predsjednika koji je promijenio boju kose i sada je sijed. Naime, u okrugu Floyd pronađeno je 2600 biračkih listića koji nisu bili uključeni u brojanje, prenosi Fox News. Ali, Luke Martin, lider republikanaca u tom okrugu, rekao je kako se ne čini da je to raširen slučaj. U Georgiji je Biden pobijedio sa 14.000 glasova i sada traje ručno prebrojavanje. Fox News zaključuje: “Iako predsjednik Trump govori o navodnoj izbornoj prijevari, kada se prebroje i ti listići, vjerojatno neće doći ni do kakve promjene kad je riječ o 14.000 glasova prednosti u koristi izabranog predsjednika Joea Bidena”. Fox News svaki dan iznova zabija nož u srce Donaldu Trumpu.

Izuzetno važna Georgia

Bitno je veći problem što je Brad Raffensperger, državni tajnik Georgije, rekao za The Washington Post da je senator Lindsey Graham od njega tražio da odbaci dio biračkih listića koji je stigao poštom. Raffensperger je republikanac i tvrdi da se uspio oprijeti pritisku, a Graham se odmah javio i rekao da mu: “Smiješno da državni tajnik tako tumači njihov razgovor”. Dio republikanaca izuzetno je nezadovoljan pritiskom na Georgiju, gdje se početkom siječnja održavaju izbori za dva senatska mjesta koja će definirati većinu u gornjem domu Kongresa.

Trump je napao birački odbor u Nevadi, u okrugu Clark koji uključuje Las Vegas. U toj je saveznoj državi Biden pobijedio sa 33.596 glasova. No, u izborima za jednu lokalnu poziciju otkriveno je 936 slučajeva neusklađenosti glasačkih listića. Trump je odmah na Twitteru objavio da je riječ o “velikom neskladu” te da “dužnosnici okruga Clark nemaju povjerenja u vlastitu sigurnost izbora. Veliki utjecaj!” Još trojica odvjetnika koji predstavljaju Trumpa zatražila su povlačenje iz njegove tužbe kojom se osporavaju rezultati američkih izbora u Pennsylvaniji.

“Predsjednik je u subotu objavio kako je zatražio od Rudyja Giulianija da vodi nacionalni pravni tim”, izjavila je pravna savjetnica Jenna Elis. Nije navela razloge zamjene koja je uslijedila nekoliko dana nakon što se i ugledno odvjetničko društvo Porter Wright Morris & Arthur također povuklo iz slučaja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA