7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Merkel vjeruje u mogućnost dogovora s Velikom Britanijom

Njemačka kancelarka Angla Merkel izjavila je u petak kako vjeruje da je moguće do kraja godine postići sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom, a predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen ističe da EU želi sporazuma, ali ne po svaku cijenu

EU i Velika Britanija zajednički su definirali rok do sredine ovoga mjeseca do kada bi trebalo postići sporazum o budućim odnosima kako bi ostalo dovoljno vremena za njegovu ratifikaciju do kraja godine. “Sljedećih dana znat ćemo ima li ili nema napretka. Dok god pregovori traju ja sam optimist, ali zasad ne mogu objaviti znatniji napredak”, rekla je Mekel na konferenciji za novinare nakon završetka samita u Bruxellesu.

Čelnici EU-a su na sastanku samo razmijenili informacije o stanju pregovora s Velikom Britanijom bez ulažanja u pojedinosti.

- OGLAS -

Von der Leyen također ne isključuje mogućnost dogovora. “Gdje postoji volja, postoji i način da se ostvari”, rekla je, dodajući da treba ubrzati pregovore.

Istaknula je da je još puno neriješenih pitanja, prvenstveno jednaki uvjeti za sva britanska i europska poduzeća ako Britanija želi imati pristup europskom tržištu.

Velika Britanija je napustila EU krajem siječnja ove godine. Do kraja 2020. vrijedi prijelazno razdoblje u kojem se Britanija tretira kao članica EU-a, ali nema pravo odlučivanja.

Ne postigne li se barem minimalni dogovor o budućim odnosima, prijeti opasnost naglog prekida veza stvaranih tijeom britanskog članstva u EU-u od 1973.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA